Daca se poate, as mai avea nevoie de sprijin si intr-o alta problema: sotii s-au despartit in fapt in urma cu 20 de ani, dar divortul s-a pronuntat abia in anul 2008. Dupa divort, sotia a cerut partaj si vrea sa primeasca jumatate din contravaloarea in bani a locuintei. Mentionez ca locuinta a fost acizitionata dupa despartirea in fapt si exista cel putin un martor in prezenta caruia aceasta a declarat, anterior divortului, ca nu are nici un fel de pretentii asupra casei in conditiile in care ea este stabilita definitiv in strainatate, iar sotul le-a asigurat alte locuinte celor doi copii (majori de muilta vreme).
Intrebarea este: exista vreo cale legala de a evita partajul, aceasta fiind singura locuinta pe care o are sotul, iar daca ar scoate casa la vanzare, cu jumatatea de bani ramasa (din care ar urma sa fie achitate taxe de timbru etc) nu ar mai avea posibilitatea achizitionarii altei case?
daca exista posibilitatea ca sotul sa demonstreze ca bunul in cauza a fost cumparat numai din contributia lui si ca sotia a dat o astfel de declaratie prin care isi manifesta disponibilitatea de a renunta la orice pretentii, opinia mea este ca se poate rasturna prezumtia legala de bun comun. O zi frumoasa sa aveti!
fata de raspunsul colegului meu, arat ca este adevarat destul de greu de rasturnat prezumtia de bun comun, dar nu imposibil... am avut astfeld e cazuri, deci, nu este imposibil:)
Eu cred ca nu se poate.
Pana la ramanerea definitiva a hotararii de divort, bunurile achizitionate se considera tot comune. Declaratia verbala nu are valoare juridica, iar banii cu care s-a cumparat imobilul e greu de demonstrat de unde proveneau.
de evitat un proces, in conditiile in care sotul e parat, nu poate. dar are,zic eu, sanse de a nu imparti , daca demonstreaza faptul ca sunt despartiti de 20 de ani, ca dansa nu avea nici un interes sa contribuie cat era stabilita in alta parte, ca a avut suficiente venituri incat sa-si achizitioneze locuinta...
~ Conținut șters la cerere ~
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Credit si divort
recs
sunt casatorit de 15 ani si in urma mai multor neintelegeri am ajuns in prag de divort. Momentan locuim despartiti As vrea sa scot un credit pentru nevoi ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort
marius_cj
soacra-mea a avut un apartament cumparat de ea prin 2003. dupa ce s-a recasatorit in 2009, dupa 3 ani a vandut apartamentul cu 40000 euro. a cheltuit 10000 ... (vezi toată discuția)