avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despartire in fapt
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despartire in fapt

doi soti s-au despartit in fapt acum aproximativ 10 ani. La data despartirii au vandut apartamentul si au impartit banii. Sotia si-a cumparat din banii respectivi o garsoniera pe care acum vrea sa o vanda. Intrebarea mea este daca aceasta garsoniera intra la bunuri comune, caz in care trebuie acordul sotului pentru a o vinde, sau este proprietatea sotiei?
Daca sotul are pretentii asupra sumei obtinute din vanzarea garsonierei, cum ar putea sotia sa se apere de pretentiile lui? Mentionez ca din casatorie au rezultat si copii, dar nu stiu daca sunt minori sau nu, o sa revin cu aceasta informatie cand voi afla si eu.
Cel mai recent răspuns: Tulcea Detectiv particular , Alte profesii 11:03, 3 Iulie 2009
Daca au impartit banii , probabil si sotul si-a cumparat o locuinta. Ca idee, despartirea i n fapt nu echivaleaza cu un divort, astfel incat, se prezuma ca bunurile cumparate de oricare dintre soti sunt comune. Dar faptul ca ei au ajuns la aceasta intelegere si ca fiecare a ales intr-un fel sau altul , ce anume sa isi cumpere sau cum sa cheltuiasca banii, aceste lucruri pot fi dovedite , in eventualitatea unu i proces. Pentru vanzarea garsonierei, dat fiind faptul ca exista prezumtia unui bun comun dobandit in timpul casatoriei si faptul ca pentru vanzarea unui bun imobil este nevoie ca actul de vanzare-cumparare sa se incheie in forma autentica, in fata norarului, notarul este dator sa ii cheme pe ambii soti pentru a semna vanzarea.
marza_alexa a scris:

doi soti s-au despartit in fapt acum aproximativ 10 ani. La data despartirii au vandut apartamentul si au impartit banii. Sotia si-a cumparat din banii respectivi o garsoniera pe care acum vrea sa o vanda. Intrebarea mea este daca aceasta garsoniera intra la bunuri comune, caz in care trebuie acordul sotului pentru a o vinde, sau este proprietatea sotiei?
Daca sotul are pretentii asupra sumei obtinute din vanzarea garsonierei, cum ar putea sotia sa se apere de pretentiile lui? Mentionez ca din casatorie au rezultat si copii, dar nu stiu daca sunt minori sau nu, o sa revin cu aceasta informatie cand voi afla si eu.

daca sunt numai despartiti dar nu si divortati....tot bun comun se numeste, chiar daca fiecare si-a luat partea din apart. vandut.
si aceasta garsoniera figureaza ca bun comun.
bunuri proprii sunt cele care vi le achizitionati inainte si dupa casatorie - adica dupa ramanerea def. si irevocabila a hotararii prin care s-a dispus desfacerea casatoriei.
sotia nu va putea vinde garsoniera, fara acordul sotului .
garsoniera fiind cumparata in timpul casatoriei ( chiar daca erau despartiti in fapt ) , intra in comunitatea de bunuri a sotilor .

Sotia si-a cumparat din banii respectivi o garsoniera pe care acum vrea sa o vanda. Intrebarea mea este daca aceasta garsoniera intra la bunuri comune, caz in care trebuie acordul sotului pentru a o vinde, sau este proprietatea sotiei?

Despartirea in fapt conduce la calificarea acestui bun ca fiind tot comun .Daca exista vreo hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila , ca sa ateste divortul ,imparteala era efectuala pe cale amiabila , lucrurile ar fi prezentat acum alte valente.

Asa incat, intrucat , in vederea instrainarii unui bun care face parte tot din devalmasie , e necesar acordul expres al sotului , altminteri , actul e lovit de nulitate relativa .
( nu e incident acel mandat tacit reciproc , care presupune acordul de vointa al sotului , incident in cazul actelor de o insemnatate mai mica , spre exemplu cele de folosinta si de administrare )

Asa incat , in vederea sistarii starii de indiviziune , nu va ramane decat o singura solutie , pentru a dispune de bunuri dupa bunul plac : divortul , insotit de partaj (cu mentiunile privitoare la prima instrainare, cand pretul a fost impartit , de comun acord , proportional).

De ce sa mai ramaneti in aceasta situatie confuza ?Divortul ar conferi claritate situatiei de fapt , delimitarea unor aspecte si libertate in privinta optiunilor .

Succes.;)
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Bunul nu poate fi vindut decit cu acordul sotului...:)
Mai ramine in discutie si copiii sau copilul...,divortul si proba in instanta ca bunul lati achizitionat dupa despartirea in fapt.
Succes?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort sorin2holban sorin2holban Buna ziua, Am si eu o problema. Am divortat, iar acum urmeaza partajul. Inaintea casatoriei cu sotia de care am divortat, am detinut o garsoniera, bun ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire referitoare la partaj eugen_o5o6 eugen_o5o6 Parintii mei mi-au cumparat o garsoniera dupa un timp m-am insurat .Dupa 5 ani de casatorie am vindut garsoniera si am cumparat o casa la curte 'asta era ... (vezi toată discuția)
Banii dintr-un cont gigipaler gigipaler Buna ziua am o speta ciudata , sotia mea avea o garsoniera dinainte de casatorie... in 2009 ne-am casatorit... in 2016 am vandut garsoniera cu 20.000 iar in ... (vezi toată discuția)