avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

Buna seara! Voi descrie situatia in care ma aflu: eu si sotul meu am locuit in apartamentul bunicului meu pe tot parcursul casniciei noastre (21 de ani), incheind la un moment dat un contract de intretinere, in care eu si fratele meu ne luam angajamentul sa il ingrijim pe bunic pe perioada vietii sale, urmand ca dupa decesul lui sa ne ramana apartamentul noua ( mie si fratelui) Bunicul a decedat in 2020, iar noi ( eu si sotul meu ) am cumparat jumatatea fratelui meu in 2021.Pe contractul de cumparare, apare acum si sotul meu ca proprietar a 1/2 din jumatatea cumparata de la fratele meu,practic un sfert din apartament. Ca sa platim partea fratelui meu, ne- am imprumutat din banca, luand credit de nevoi personale pe numele sotului, eu fiind co-debitor. Pe parcurs, am refinantat creditul luand o extra suma de bani pentru ca am mai renovat prin casa. Luand decizia de a cere divortul, m am dus la banca, am scos suma care mai era de plata din creditul de pe numele sotului si am rambursat toata suma, ca sa nu mai aiba el credit. Mentionez ca salariul sotului este aproape jumatate cat al meu si in perioada cand creditul era pe numele.lui, rata era de 2/3 din salariul lui. Acum el zice ca vrea sa ii dau partea lui, deoarece el a platit ratele, ca el a investit bani in casa. Nu mi se pare deloc normal, deoarece apartamentul a fost al bunicului meu, in timpul vietii lui sotul nu a vrut sa investim absolut nimic in apartament, iar dupa ce m a prostit sa ii trec numele pe contract pretinde ca are parte, desi, am mentionat ca am salariul mult mai mare decat al lui, el are vicii care il costau mai mult decat ii ramanea din salariu dupa ce banca tragea rata, practic intretinerea casei, a copiilor si asigurarea traiului zilnic depinzand mai mult de veniturile mele. Stiu ca actele vorbesc si ce am scris nu are relevanta, dar as vrea sa stiu, in cazul in care cere partaj ce va obtine? Eu nu vreau sa vand apartamentul ca sa ii dau lui parte, deoarece eu am crescut in aceasta casa si are valoare sentimentala pt mine, in plus, avem 2 copii pe care vreau sa ii cresc in aceasta casa, unde s au nascut si isi au si ei radacinile. Va multumesc pentru eventualele raspunsuri!
Ultima modificare: Joi, 26 Decembrie 2024
Anamaria2014*, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:56, 27 Decembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu v-a prostit sa îl treceți în contract.
Și dacă nu-l treceati, jumătatea fratelui tot bun comun era, pentru ca a fost cumpărată în timpul căsătoriei.
Cat privește jumătatea dvs din contractul de întreținere, este tot bun comun, pentru ca întreținerea s-a prestat din banii comuni ai familiei.
Veniturile din munca sunt bunuri comune.
Practic, întregul apartament aparține dvs și soțului în părți egale.
Nu trebuie sa vindeți apartamentul.
Puteți sa îl păstrati dvs, dar va trebui sa ii achitați o sultă.
Ultima modificare: Joi, 26 Decembrie 2024
raluk0207, utilizator
Bun, si daca pe contractul de cumparare scrie ca are 1/4 din imobil, tot jumatate de apartament ii apartine in caz de divort? Ca nu inteleg...
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Decembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, tot jumătate.
Prima data ați încheiat un contract de întreținere, prin care dvs ați dobândit 1/2 din imobil, iar fratele 1/2.

Jumătatea dobândită prin contractul de donație a fost bun comun cu soțul, pentru ca întreținerea s-a prestat din banii comuni.
Deci 1/2 s-a împărțit egal între dvs și soț. (adică 1/4 fiecare)

Apoi, ați cumpărat jumătatea fratelui.
Care jumătate, fiind cumpărată în timpul căsătoriei a fost tot bun comun.
Așadar 1/2 de la frate, s-a împărțit în mod egal între dvs și soț (1/4 fiecare).

1/4 (de la contractul de întreținere) + 1/4 (de la contractul de vânzare) = 2/4.

2/4 simplificat înseamnă 1/2, adică jumătate.
Multumesc pentru raspunsuri. Puteti ,oare , sa imi spuneti si cum se calculeaza acea sulta? Si ce se intampla daca nu imi permit sa platesc sulta? Sau daca se poate stabili plata sultei esalonat?

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Decembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă există neînțelegeri dintre dvs și partajul va fi făcut în instanță, va hotărâri judecătorul.
Sulta se calculează în funcție de valoarea apartamentului, stabilita prin expertiză.
Pana la plata sultei, veți avea notata această sarcină în Cartea funciară a imobilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt divortata si impreuna cu fostul sot am cumparat ... nutimarin nutimarin Buna ziua, sunt divortata si impreuna cu fostul sot am cumparat un apartament cu credit. Fostul sot a ramas in casa si plateste rata in continuare iar eu ... (vezi toată discuția)
Partaj - credit imobiliar Rikidone79 Rikidone79 Va rog sa ma ajutati in urmatoare situatie: sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin \\"Prima ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ghindaf ghindaf situatia: casa cumparata cu contract vazare cumparare de la bunica catre noi proprietari: tata pe atunci casatorit cu mama mea si al 2 lea proprietar: fratele ... (vezi toată discuția)