avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Noua lege a pensiilor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Noua lege a pensiilor

Am avut curiozitatea si am citit proiectul noii legi privind pensionarea si asa zisa ' recalculare" despre care auzisem vorbind doar in media. Mult nu m-am edificat, mai ales ca mai trebuie sa apara nu stiu ce fantasmagorie de formula, prin care se va stabili noul cuantum al pensiei. Cert este ca se intelege clar ca vom " beneficia" de o diminuare drastica a pensiei, care si-asa in cele mai dese cazuri nu este indestulatoare. Va intreb si eu, ca un cetetean onorabil al acestei tari si am marea rugaminte adesata juristilor sau avocatilor, care cunosc legea, e normal si legal ca atunci cand ai iesit la pensie si s-a aplicat o lege, in vigoare la momentul respectiv sa vii tu acum guvern si sa aplici alta formula de calcul retroactiv si-mi diminuezi pensia? se poata ataca asta in instanta? exista speranta unui castig de cauza? se poate recastiga acest drept pentru care ni s-a emis o decizie de pensionare, la instantele romanesti sau trebuie sa ne adresam unui tribunal european?
Va multumesc mult pentru timpul acordat!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
P.Daniela, utilizator
Cel mai recent răspuns: P.Daniela , utilizator 09:48, 15 Februarie 2010
1. De unde ati inteles ca vi se va micsora pensia? In proiectul noii legi nu exista asa ceva.
2. Cand a aparut actuala lege a pensiilor si s-au recalculat pensiile in vigoare la acea data, daca a iesit o suma mai mica, cuantumul pensiei nu s-a micsorat.
3. Sa asteptam sa iasa legea din Parlament si apoi vedem despre ce este vorba.
4. Nu puteti contesta o lege care nu a aparut.
Eu va multumesc pentru raspuns, dar....am vazut in ultimile doua zile, pe toate posturile de tv comentarii ingrijoratoare ale oamenilor care lucreaza sau au lucrat in Ministerul Muncii. Se dadeau fel de fel de exemple, nu se vorbea in necunostinta de cauza, si-n exemplul in care ma regaseam pensia va fi diminuata cu aprox 60 % , mai elocvent de la o pensie de 2600 de lei se va ajunge la una de 1200 de lei.
1. In presa vorbesc tot felul de neaveniti care se pricep la toate. Stirile de groaza si cele care ne afecteaza traiul de zi cu zi aduc rating (!?).
2. Persoanele de care vorbiti sunt persoane politice care arunca cu noroi in orice masura luata de un partid din care ele nu fac parte.
3. Aseara au fost pe posturile TV si primul ministru si ministrul muncii si au spus ca nu se micsoreaza decat pensiile foarte mari (acelea "nesimtite", de zeci de mii de lei).
4. Asteptati sa apara legea si apoi vom mai discuta.
Va multumesc mult !
Si totusi.......ceea ce continui sa vad la TV si in presa....cu exemple concrete.....mi-a lasat un gust amar. Care e adevarul? Unde e adevarul? Sa ajung sa-mi fie rusine ca sunt roman si-am muncit o viata pentru statul roman??!!
Sa aveti parte de zile linistite!

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei militare dyym1 dyym1 Sunt pensionar militar din anul 2005 si in prezent beneficiez de o pensie pentru care am primit o decizie de recalculare in decembrie 2011. Aceasta decizie am ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie-salariu si proiect pt.noua lege a pensionarii catanoiumarin catanoiumarin CE CAI JURIDICE SUNT POSIBILE IN ATACAREA NOII LEGI DE PENSIONARE CARE INTERZICE CUMULUL PENSIE-SALARIU,DIMINUAREA IN MINUS PRIN RECALCULAREA ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor de la 1 ianuarie 2018 julietaleotescu@yahoo.com julietaleotescu@yahoo.com Vreau sa știu dacă de la 1 ianuarie 2018 se face recalcularea pensiilor ? Ținând cont că de la aceasta data este un alt mod de calcul al pensiei,cei care ... (vezi toată discuția)