În lipsa unui tutore desemnat, instanța de tutelă numește cu prioritate în această calitate, dacă nu se opun motive întemeiate, soțul, părintele, o rudă sau un afin, un prieten sau o persoană care locuiește cu cel ocrotit dacă aceasta din urmă are legături strânse și stabile cu ocrotitul, în stare să îndeplinească această sarcină, ținând seama, după caz, de legăturile de afecțiune, de relațiile personale, de condițiile materiale, de garanțiile morale pe care le prezintă cel chemat să fie numit tutore, precum și de apropierea domiciliilor sau reședințelor.
În cazul în care persoana cu handicap nu are rude ori persoane care să accepte tutela, instanța judecătorească va putea numi ca tutore autoritatea administrației publice locale sau, după caz, persoana juridică privată care asigură protecția și îngrijirea persoanei cu handicap.
Ce spune textul de mai sus? „dacă nu se opun motive întemeiate” . Nimic nu este o regula absoluta, in instanta totul este de la caz la caz. Si oricum, pentru a fi numit tutore, trebuie indeplinite anumite conditii. Dvs va veti sustine punctul de vedere, asa cum este el, adica intemeiat.
Insa, numirea unui tutore din cadrul autoritatii locale vine la pachet si cu gestionarea situatiei patrimoniale si a anumitor bunuri ale celui ocrotit. De aici mai departe, analizati dvs daca exista chestiuni care sa va afecteze, in consiliul de familie.
~ final discuție ~