avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura numire tutore pentru batran cu dementa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura numire tutore pentru batran cu dementa

In cazul cererii de punere sub interdictie a unei persoane cu dementa, cel ce este numit ca tutore poate refuza sau este obligat sa indeplineasca acest rol? Copiii acestei persoanecu dementa pot refuza acest rol de tutore?

Tatal meu are dementa, l-am gasit azi cu ajutorul politiei in alt oras. Nu mai stie sa ajunga acasa, dar pleaca non stop pe drumuri.

Vreau sa fac o cerere de punere sub interdictie, dar ma astept ca instanta sa ma puna pe mine tutore, rol pe care nu il pot indeplini, avand si eu familia mea cu probleme.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Decembrie 2024
eugen_2, utilizator
Cel mai recent răspuns: eugen_2 , utilizator 15:08, 31 Decembrie 2024
În lipsa unui tutore desemnat, instanța de tutelă numește cu prioritate în această calitate, dacă nu se opun motive întemeiate, soțul, părintele, o rudă sau un afin, un prieten sau o persoană care locuiește cu cel ocrotit dacă aceasta din urmă are legături strânse și stabile cu ocrotitul, în stare să îndeplinească această sarcină, ținând seama, după caz, de legăturile de afecțiune, de relațiile personale, de condițiile materiale, de garanțiile morale pe care le prezintă cel chemat să fie numit tutore, precum și de apropierea domiciliilor sau reședințelor.

În cazul în care persoana cu handicap nu are rude ori persoane care să accepte tutela, instanța judecătorească va putea numi ca tutore autoritatea administrației publice locale sau, după caz, persoana juridică privată care asigură protecția și îngrijirea persoanei cu handicap.

trandafir2 a scris:

În lipsa unui tutore desemnat, instanța de tutelă numește cu prioritate în această calitate, dacă nu se opun motive întemeiate, soțul, părintele, o rudă sau un afin, un prieten sau o persoană care locuiește cu cel ocrotit dacă aceasta din urmă are legături strânse și stabile cu ocrotitul, în stare să îndeplinească această sarcină, ținând seama, după caz, de legăturile de afecțiune, de relațiile personale, de condițiile materiale, de garanțiile morale pe care le prezintă cel chemat să fie numit tutore, precum și de apropierea domiciliilor sau reședințelor.

În cazul în care persoana cu handicap nu are rude ori persoane care să accepte tutela, instanța judecătorească va putea numi ca tutore autoritatea administrației publice locale sau, după caz, persoana juridică privată care asigură protecția și îngrijirea persoanei cu handicap.

Sa inteleg ca cel numit poate sa refuze tutela?
Ce spune textul de mai sus? „dacă nu se opun motive întemeiate” . Nimic nu este o regula absoluta, in instanta totul este de la caz la caz. Si oricum, pentru a fi numit tutore, trebuie indeplinite anumite conditii. Dvs va veti sustine punctul de vedere, asa cum este el, adica intemeiat.
Insa, numirea unui tutore din cadrul autoritatii locale vine la pachet si cu gestionarea situatiei patrimoniale si a anumitor bunuri ale celui ocrotit. De aici mai departe, analizati dvs daca exista chestiuni care sa va afecteze, in consiliul de familie.
Am inteles, mersi pentru informatie.

trandafir2 a scris:

Ce spune textul de mai sus? „dacă nu se opun motive întemeiate” . Nimic nu este o regula absoluta, in instanta totul este de la caz la caz. Si oricum, pentru a fi numit tutore, trebuie indeplinite anumite conditii. Dvs va veti sustine punctul de vedere, asa cum este el, adica intemeiat.
Insa, numirea unui tutore din cadrul autoritatii locale vine la pachet si cu gestionarea situatiei patrimoniale si a anumitor bunuri ale celui ocrotit. De aici mai departe, analizati dvs daca exista chestiuni care sa va afecteze, in consiliul de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! În cazul unui bolnav psihic autoritatea tutelara ... Diana galati Diana galati Bună ziua, În cazul unui bolnav psihic, autoritatea tutelara are obligația sa-i caute rudele înainte de a institui tutela și de a aproba înstrăinarea ... (vezi toată discuția)
Tutore legal d-a-n-i-e-l d-a-n-i-e-l am o cunostinta bolnava de cancer. are un copil infiat de la 1 an iar acum are 13 ani. sotul a decedat in urma cu 8 ani ea dar traieste in concubinaj de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Tutela pentru un minor badescucorina badescucorina cum se poate obtine tutela unui minor avand ambii parinti decedati (vezi toată discuția)