avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fratele meu a încheiat un testament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fratele meu a încheiat un testament ...


Fratele meu a încheiat un testament autentificat universal prin care a lăsat toate bunurile mobile și imobile prezente și viitoare aflate în patrimoniul său la data decesului soției supraviețuitoare, investind-o legatar universal.
Fratele meu a decedat pe data de 21.04.2019 în Mangalia, iar, până la data decesului său, nu se dezbătuse succesiunea după defuncta noastră mamă, decedată la data de 22.09.2001 în Mangalia.
Fratele meu conform certificatului fiscal eliberat de Primăria mun.Mangalia la data de 16.06.2019 NICIUN BUN IMOBIL IN PROPRIETATE SA LA DATA DECESULUI SĂU.
Obiectul testamentului nr.237/02.04.2019 îl constituie o eventuala cotă parte de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame din Mangalia.

Întrebarea mea este: ,,Se poate testa o cotă parte viitoare de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame, dacă pană la data decesului testatorului, 21.02.04.2019, nu se dezbătuse succesiunea după defuncta mamă, iar instanța de fond, Judecatoria Mangalia, la procesul de succesiune să-i atribuie în totalitate imobilul succesoral al defunctei mame soției supraviețuitoare a testatorului, obligându-o să-i plătească sultă de 3580 de euro, fiului în viață al defunctei mame?

Este valabil acest testament pentru cotă-parte de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame, dacă nu se dezbătuse succesiunea după defuncta mamă până la data decesului testatorului și nu se eliberase certificatul de moștenitor, care dădea drept de proprietate testatorului pentru cotă-parte de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame și pe care putea, astfel, să-l transmită prin testament soției supraviețuitoare?
Mulțumesc frumos anticipat pentru răspuns.
Ultima modificare: Luni, 30 Decembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:38, 16 Ianuarie 2025
Bună ziua.
În primul rând doresc să vă mulțumesc pentru amabilitatea că mi-ați răspuns.
În răspunsul dvs.ati specificat că " nu știu de unde ați citat, dar nu are legătură cu situația dvs."
Am citat din " Curs de drept civil. Succesiuni" de prof.univ.dr. Liviu Stanciulescu , Editura Hamangiu, 2012, la paginile 151-153 se arată că la paragraful ,,Caracteristicile juridice ale rezervei succesorale " că:
Rezerva succesorală se particularizează prin cele două caracteristici juridice: este o parte a moștenirii și este lovită de indisponibilitate ( pagina 151, ultimul paragraf).
Rezerva succesorală este o parte a moștenirii pe care legea o atribuie unor persoane apropiate defunctei (moșteniri rezervatari) chiar împotriva dispunătorului " manifestată prin liberalităţi ori dezmoșteniri ( art.1086 C.civ).

"a) Rezerva succesorală este o parte a moștenirii și anume, aceea pe care legea o deferă în mod imperativ moștenitorilor rezervatari, împotriva voinței defunctului.
Din caracteristica rezervei de o parte a moștenirii rezultă următoarele consecințe juridice:
-moștenitorii rezervatari au dreptul la rezerva succesorală ÎN NATURĂ ( nu sub forma unui echivalent bănesc.
Dacă prin actele liberale ale titularului s-a încălcat rezerva, aceasta va fi reîntregirea, de asemenea, în natură și nu prin echivalent.
În cazuri de excepție și numai în condițiile exprese prevăzute de lege, rezerva va putea fi atribuită sub forma unui echivalent în bani.De exemplu, dacă bunul donat a fost înstrăinat de donatar înainte de deschiderea moștenirii.

b) Rezerva succesorală este indisponibil în sensul că partea din moștenire care constituie rezerva succesorala " nu poate fi știrbit prin donații sau legate" ( Mihail Elinescu, Succesiuni, pag.325).
În speța noastră, imobilul succesoral aparține defunctei mele mame, care a avut 2 descendenți, fratele decedat încheiat un testament autentic universal, care avea la bază o adeverință medicală falsă, eliberată de un medic primar psihiatru, care nu k-a examinat psihiatric pe fratele meu, care atesta că la la data de 01.04.2019 fratele avea capacitatea psihică de exerciţiu conservata pentru a semna acte civile/notariale, iar pe data de 02.04.2019 soția supraviețuitoare cheamă la domiciliul acestuia notarul public, pentru încheierea testamentului, deoarece fratele era bolnav de cancer cu multiple metastaze, muribund,nefiind transportabil, iar pe 21.04.2019 decedează.
Pe data de 16.06.2019 am formulat cerere de chemare în judecată a soției supraviețuitoare prin care am solicitat dezbaterea succesiunii după mama mea și după fratele meu și ieșirea din indiviziune.
Fără să analizeze și să motiveze respingerea excepțiilor invocate de subsemnatul privind neacceptarea moștenirii nici expres și nici tacit după defuncta mamă, de către fratele meu instanța de fond a considerat că fratele a acceptat tacit moștenirea lăsată de mama noastră.
La fel am invocat neacceptarea moștenirii legale a defunctului meu frate și a testamentului autentic universal de către soția supraviețuitoare nici expres și nici tacit, iar instanța a constatat că soția supraviețuitoare este unic mostenitor al fratelui meu, fără să motiveze această decizie și fără să țină cont de apărările invocate de subsemnatul.
La partajul , cu toate că subsemnatul fiind moștenitor legal acceptant rezervatar și sezinar, aveam dreptul la atribuirea rezervei succesorale în natură după moștenirea mamei decedate ,iar soția supraviețuitoare nu avea nici măcar vocație succesorală la moștenirea mamei mele, instanţa i-a atribuit în totalitate în natură imobilul, obligând-o să-mi plătească sultă, adică contravaloarea cotei parti de 1/2 din imobilul succesoral.
Mentionez că subsemnatul am plătit prețul integral al imobilului succesoral, am efectuat reparații și îmbunătățiri, am plătit taxele și impozitele aferente imobilului, m-am comportat ca un proprietar adevărat, fratele nu a plătit nimic pentru cumpărarea imobilului succesoral la fel și soția supraviețuitoare.
In perioada 1997-2001, când s-a plătit prețul integral al imobilului de către subsemnatul, fratele meu nu era căsătorit cu aceasta soție supraviețuitoare, abia în anul 2007, l-a obligat să se căsătorească cu ea.
Fratele meu și soția supraviețuitoare au mai fost căsătoriți, fratele a pierdut apartamentul la divorț, soția supraviețuitoare a avut în proprietate un apartament în mun.Mangalia, care era ipotecat la bancă, pentru un credit și pentru a nu fi executată silit, că nu plătise ratele lunare, l-a vândut în 1998,iar în 19 octombrie 2007, neavând unde locui, l-a forțat pe fratele meu, la vârsta de 60 de ani să facă act de căsătorie, pentru a putea să-l moștenească.
De asemenea soția supraviețuitoare a avut casă părintească în județul Olt, pe care a vândut-o in anul 2000.
În hotărârea nr.153/03.02.2022 a Judecătoriei Mangalia se arată: " Amândouă părțile au solicitat atribuirea în natură a imobilului succesoral, dar, văzând că aceasta este locuința pârâtei ( adică a soției supraviețuitoare, care era un detector precar, neavând niciun titlu de proprietate al imobilului succesoral) și că a efectuat reparații și îmbunătățiri se atribuie în deplină proprietatea și deplină posesie imobilul succesoral...", să observați că nu sunt aplicate criteriile prevăzute la art.988 C.proc.civ. și nu se motivează de ce au fost respinse apărările formulate de subsemnatul și acceptate apărările invocate de pârâta, care este soția supraviețuitoare a fratelui decedat.
Despre rezerva succesorală puteți citi și in tratatul ,,Drept civil.Succesiuni " de prof.univ.dr Francisc Deak, Editura Actami, București, 2002.
După toate cele prezentate mai susțineți că soluția instantei este legală?
Dacă susțineți acest lucru vă rog să aduceți argumente.
Vă mulțumesc anticipat!



gi-jane2 a scris:

Dvs ati facut partaj , nu știu de unde ati citat, dar nu are legatura cu situația dvs, asa că soluția instantei e legala.

În primul rand, citați dintr-un manual care nu mai e de actualitate. Fratele dvs a decedat în 2019, astfel încât dezbaterea succesiunii intra sub incidența noului Cod civil, im vigoare de la 1 octombrie 2011.
În al doilea rand, este doar o interpretare a unui profesor universitar. Nicidecum literă de lege.
În al treilea rand, dvs nu sunteți moștenitor rezervatar.
De ce și pentru care motiv discutăm de rezervă succesorală?
În al patrulea rand, sunt bolnavi de cancer care mor perfect conștienți psihic. În esența, se moare de insuficienta reparatorie. Faptul ca era cu metastaze, nu este de natura a-i afecta discernământul. Fratele dvs e la 2 metri sub pământ. Ar trebui sa dovediți ca fix exact la momentul semnării testamentului, nu avea discernământul necesar și sa aveți la baza o expertiza medicala care sa aprecieze dacă medicația administrata atunci i-ar fi putut afecta luciditatea. Mai trebuie sa luați în considerare și faptul ca exista o cerere scrisa de frate și un testament semnat tot de el.
Persoanele cu un picior în groapă, nu scriu.
Și dacă instanța un cadrul dosarului penal pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual de către medicul psihiatru dispune desfiinţarea adeverinței medicale care atestă discernământul testatorului, mai afirmați, că fratele care era cu un picior în groapă, avea discernământ deoarece putea să scrie?

raluk0207 a scris:

În primul rand, citați dintr-un manual care nu mai e de actualitate. Fratele dvs a decedat în 2019, astfel încât dezbaterea succesiunii intra sub incidența noului Cod civil, im vigoare de la 1 octombrie 2011.
În al doilea rand, este doar o interpretare a unui profesor universitar. Nicidecum literă de lege.
În al treilea rand, dvs nu sunteți moștenitor rezervatar.
De ce și pentru care motiv discutăm de rezervă succesorală?
În al patrulea rand, sunt bolnavi de cancer care mor perfect conștienți psihic. În esența, se moare de insuficienta reparatorie. Faptul ca era cu metastaze, nu este de natura a-i afecta discernământul. Fratele dvs e la 2 metri sub pământ. Ar trebui sa dovediți ca fix exact la momentul semnării testamentului, nu avea discernământul necesar și sa aveți la baza o expertiza medicala care sa aprecieze dacă medicația administrata atunci i-ar fi putut afecta luciditatea. Mai trebuie sa luați în considerare și faptul ca exista o cerere scrisa de frate și un testament semnat tot de el.
Persoanele cu un picior în groapă, nu scriu.


Cum puteți afirma că "citez dintr-un manual, care nu mai este de actualitate"?
Prof.univ.dr.Francisc Deak, părintele dreptului civil succesoral românesc, prof.univ.dr Dan Chirică, prof.univ.dr Romeo Popescu nu mai sunt de actualitate?
Nu sunt manuale, ci sunt tratate de drept civil,succesiuni.
Nu ați auzit de caracteristicile juridice ale rezervei succesorale?
Afirmați că subsemnatul ca descent direct al mamei mele defuncte, nu sunt moștenitor legal rezervatar și sezinar după mama mea decedată?
Și de ce discutăm despre rezerva succesorală, că nu are nici relevanță în speța subsemnatului?
Spuneți de ce și pentru ce motiv discutăm de rezervă succesorală?
Pentru simplu motiv că subsemnatul am calitatea de moștenitor legal rezervatar și sezinar după defuncta mamă, proprietara imobilului succesoral și conform Noului Codului Civil, rezerva succesorală se atribuie în natură și nu sub forma echivalentului bănesc ( sulta).
Moștenitorii testamentari ( cum este cazul soției supraviețuitoare a defunctului frate, este moștenitor testamentar, care nu beneficiază de rezerva succesorala, numai moștenitorilor legali li se cuvine rezerva succesorală și care trebuie atribuită în natură.
Cu tot respectul, m-a mirat foarte tare, că dumneavoastră care sunteți moderator pe acest site nu știți niște chestiuni elementare despre moșteniri și ați dat mii de răspunsuri, pe care lumea le-a luat drept pertinente, legale și concludente.
Să afirmați că subsemnatul fiind fiul în viață al defunctei mame nu sunt moștenitor legal rezervatar și sezinar după mama mea decedată!
Cum este posibil așa ceva?
Și după cum răspundeți la întrebările cititorilor site-ului bănuiesc că aveți studii juridice.
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2025
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs ați adus în discuție moștenirea fratelui.
Dvs aveți o problema cu testamentul lăsat de frate.
În raport cu fratele, dvs nu sunteți moștenitor rezervatar.
Deci, de ce discutam despre rezervă?
Citati aiurea din manuale. Și da, nu mai sunt de actualitate pentru ca sunt tipărite în 2002. S-a schimbat Codul civil.
Deak și Romeo Popescu sunt profesori la Universitatea București. Cei de la Babeș Bolyai sau de la A.I.Cuza au alte interpretări.
Un profesor, chiar și universitar este în esența un jurist. Iar juriștii interpretează legea. Faptul ca un jurist a considerat legea într,un fel, nu înseamnă că așa e.
Ca judecătorul nu stă cu manualul lui Deak în față.
Vă, rog, nu-mi țineți mie prelegeri de drept, căci nu sunteți în măsură.
Adeverința de la medicul psihiatru, legal, nici nu este obligatorie.
Prezenta sau absenta ei, nu afectează valabilitatea testamentului.
Dacă notarul public are dubii cu privirea discernământul persoanei din fața lui, poate solicita un certificat medico-legal psihiatric, de la medicul legist, certificat cu termen de valabilitate 20 zile și care trebuie sa concluzioneze în mod expres dacă persoana este apta si are discernământul necesar pentru a semna acte juridice.
Nu de la medicul de familie, nu de la psiholog, nu de la psihiatru. Doar de la medicul legist si doar dacă sunt suspiciuni.
Și da, faptul ca a scris înseamnă că are discernământ.
Încercați sa puneți un bolnav de Alzeimer sa scrie un testament.

Alte discuții în legătură

Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect ... 21mai1964 21mai1964 Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect urmatoarea problema::doi soți fără copii au facut testament iar dupa decesul unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)