Bună ziua.
În primul rând doresc să vă mulțumesc pentru amabilitatea că mi-ați răspuns.
În răspunsul dvs.ati specificat că " nu știu de unde ați citat, dar nu are legătură cu situația dvs."
Am citat din " Curs de drept civil. Succesiuni" de prof.univ.dr. Liviu Stanciulescu , Editura Hamangiu, 2012, la paginile 151-153 se arată că la paragraful ,,Caracteristicile juridice ale rezervei succesorale " că:
Rezerva succesorală se particularizează prin cele două caracteristici juridice: este o parte a moștenirii și este lovită de indisponibilitate ( pagina 151, ultimul paragraf).
Rezerva succesorală este o parte a moștenirii pe care legea o atribuie unor persoane apropiate defunctei (moșteniri rezervatari) chiar împotriva dispunătorului " manifestată prin liberalităţi ori dezmoșteniri ( art.1086 C.civ).
"a) Rezerva succesorală este o parte a moștenirii și anume, aceea pe care legea o deferă în mod imperativ moștenitorilor rezervatari, împotriva voinței defunctului.
Din caracteristica rezervei de o parte a moștenirii rezultă următoarele consecințe juridice:
-moștenitorii rezervatari au dreptul la rezerva succesorală ÎN NATURĂ ( nu sub forma unui echivalent bănesc.
Dacă prin actele liberale ale titularului s-a încălcat rezerva, aceasta va fi reîntregirea, de asemenea, în natură și nu prin echivalent.
În cazuri de excepție și numai în condițiile exprese prevăzute de lege, rezerva va putea fi atribuită sub forma unui echivalent în bani.De exemplu, dacă bunul donat a fost înstrăinat de donatar înainte de deschiderea moștenirii.
b) Rezerva succesorală este indisponibil în sensul că partea din moștenire care constituie rezerva succesorala " nu poate fi știrbit prin donații sau legate" ( Mihail Elinescu, Succesiuni, pag.325).
În speța noastră, imobilul succesoral aparține defunctei mele mame, care a avut 2 descendenți, fratele decedat încheiat un testament autentic universal, care avea la bază o adeverință medicală falsă, eliberată de un medic primar psihiatru, care nu k-a examinat psihiatric pe fratele meu, care atesta că la la data de 01.04.2019 fratele avea capacitatea psihică de exerciţiu conservata pentru a semna acte civile/notariale, iar pe data de 02.04.2019 soția supraviețuitoare cheamă la domiciliul acestuia notarul public, pentru încheierea testamentului, deoarece fratele era bolnav de cancer cu multiple metastaze, muribund,nefiind transportabil, iar pe 21.04.2019 decedează.
Pe data de 16.06.2019 am formulat cerere de chemare în judecată a soției supraviețuitoare prin care am solicitat dezbaterea succesiunii după mama mea și după fratele meu și ieșirea din indiviziune.
Fără să analizeze și să motiveze respingerea excepțiilor invocate de subsemnatul privind neacceptarea moștenirii nici expres și nici tacit după defuncta mamă, de către fratele meu instanța de fond a considerat că fratele a acceptat tacit moștenirea lăsată de mama noastră.
La fel am invocat neacceptarea moștenirii legale a defunctului meu frate și a testamentului autentic universal de către soția supraviețuitoare nici expres și nici tacit, iar instanța a constatat că soția supraviețuitoare este unic mostenitor al fratelui meu, fără să motiveze această decizie și fără să țină cont de apărările invocate de subsemnatul.
La partajul , cu toate că subsemnatul fiind moștenitor legal acceptant rezervatar și sezinar, aveam dreptul la atribuirea rezervei succesorale în natură după moștenirea mamei decedate ,iar soția supraviețuitoare nu avea nici măcar vocație succesorală la moștenirea mamei mele, instanţa i-a atribuit în totalitate în natură imobilul, obligând-o să-mi plătească sultă, adică contravaloarea cotei parti de 1/2 din imobilul succesoral.
Mentionez că subsemnatul am plătit prețul integral al imobilului succesoral, am efectuat reparații și îmbunătățiri, am plătit taxele și impozitele aferente imobilului, m-am comportat ca un proprietar adevărat, fratele nu a plătit nimic pentru cumpărarea imobilului succesoral la fel și soția supraviețuitoare.
In perioada 1997-2001, când s-a plătit prețul integral al imobilului de către subsemnatul, fratele meu nu era căsătorit cu aceasta soție supraviețuitoare, abia în anul 2007, l-a obligat să se căsătorească cu ea.
Fratele meu și soția supraviețuitoare au mai fost căsătoriți, fratele a pierdut apartamentul la divorț, soția supraviețuitoare a avut în proprietate un apartament în mun.Mangalia, care era ipotecat la bancă, pentru un credit și pentru a nu fi executată silit, că nu plătise ratele lunare, l-a vândut în 1998,iar în 19 octombrie 2007, neavând unde locui, l-a forțat pe fratele meu, la vârsta de 60 de ani să facă act de căsătorie, pentru a putea să-l moștenească.
De asemenea soția supraviețuitoare a avut casă părintească în județul Olt, pe care a vândut-o in anul 2000.
În hotărârea nr.153/03.02.2022 a Judecătoriei Mangalia se arată: " Amândouă părțile au solicitat atribuirea în natură a imobilului succesoral, dar, văzând că aceasta este locuința pârâtei ( adică a soției supraviețuitoare, care era un detector precar, neavând niciun titlu de proprietate al imobilului succesoral) și că a efectuat reparații și îmbunătățiri se atribuie în deplină proprietatea și deplină posesie imobilul succesoral...", să observați că nu sunt aplicate criteriile prevăzute la art.988 C.proc.civ. și nu se motivează de ce au fost respinse apărările formulate de subsemnatul și acceptate apărările invocate de pârâta, care este soția supraviețuitoare a fratelui decedat.
Despre rezerva succesorală puteți citi și in tratatul ,,Drept civil.Succesiuni " de prof.univ.dr Francisc Deak, Editura Actami, București, 2002.
După toate cele prezentate mai susțineți că soluția instantei este legală?
Dacă susțineți acest lucru vă rog să aduceți argumente.
Vă mulțumesc anticipat!
gi-jane2 a scris:
Dvs ati facut partaj , nu știu de unde ati citat, dar nu are legatura cu situația dvs, asa că soluția instantei e legala.