avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fratele meu a încheiat un testament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fratele meu a încheiat un testament ...


Fratele meu a încheiat un testament autentificat universal prin care a lăsat toate bunurile mobile și imobile prezente și viitoare aflate în patrimoniul său la data decesului soției supraviețuitoare, investind-o legatar universal.
Fratele meu a decedat pe data de 21.04.2019 în Mangalia, iar, până la data decesului său, nu se dezbătuse succesiunea după defuncta noastră mamă, decedată la data de 22.09.2001 în Mangalia.
Fratele meu conform certificatului fiscal eliberat de Primăria mun.Mangalia la data de 16.06.2019 NICIUN BUN IMOBIL IN PROPRIETATE SA LA DATA DECESULUI SĂU.
Obiectul testamentului nr.237/02.04.2019 îl constituie o eventuala cotă parte de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame din Mangalia.

Întrebarea mea este: ,,Se poate testa o cotă parte viitoare de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame, dacă pană la data decesului testatorului, 21.02.04.2019, nu se dezbătuse succesiunea după defuncta mamă, iar instanța de fond, Judecatoria Mangalia, la procesul de succesiune să-i atribuie în totalitate imobilul succesoral al defunctei mame soției supraviețuitoare a testatorului, obligându-o să-i plătească sultă de 3580 de euro, fiului în viață al defunctei mame?

Este valabil acest testament pentru cotă-parte de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame, dacă nu se dezbătuse succesiunea după defuncta mamă până la data decesului testatorului și nu se eliberase certificatul de moștenitor, care dădea drept de proprietate testatorului pentru cotă-parte de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame și pe care putea, astfel, să-l transmită prin testament soției supraviețuitoare?
Mulțumesc frumos anticipat pentru răspuns.
Ultima modificare: Luni, 30 Decembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:38, 16 Ianuarie 2025
Eu am o problemă cu moștenirea lăsată de mama mea decedată, care a lăsat moștenire imobilul succesoral care constituie obiectul dosarului de succesiune și pe care instanța de fond Judecătoria Mangalia, l-a atribuit nelegal și netemeinic soției supraviețuitoare a fratelui decedat și subsecvent cu testamentul autentic lăsat de fratele meu, care nu avea niciun bun imobil în proprietate sa la data decesului său 21.04.2019.
Eu nu sunt în litigiu cu niciun bun imobil al fratelui meu decedat, care nu avea niciun bun imobil în proprietate sa, eu sunt în litigiu cu imobilul succesoral al defunctei mame și față de care am calitatea de moștenitor acceptant legal rezervatar și sezinar.
Imobilul succesoral în litigiu este proprietate defunctei mame și nu a fratelui decedat.
Fiind moștenitor legal rezervatar și sezinar după mama mea decedată, m-i se cuvine rezerva succesorala ÎN NATURĂ și nu sub forma echivalentului bănesc, sulta și de aceea am făcut referire la rezerva succesorala și caracteristicile juridice ale rezervei succesorale.
Nu citez aiurea din manuale, dumneavoastră habar nu aveți ce este aceea o rezerva succesorală și că aceasta trebuie să fie atribuită moștenitorilor legali rezervatari și nu moștenitorilor testamentari care nu beneficiază de rezerva succesorală.
Asta nu vreți să înțelegi dvs.neam, așa cum mi-ați scris în primul mesaj de pe forum.
Prof.univ.dr Francisc Deak nu mai este profesor la Universitatea București, din simplu motiv că decedat în 2004, dar, faptul că a decedat nu înseamnă că opera lui in domeniul succesoral nu este de actualitate.
Prof.univ.dr Romeo Popescu a tipărit tratatul său de drept succesoral în 3 volume in anul 2017, iar Prof.univ.dr Liviu Stanciulescu in anul 2012 și nu în anul 2002.
De ce trebuie citați domnii profesori universatari de la Cluj și Iași, că așa vreți dumneavoastră, ca mare specialistă în drept civil succesoral?
Am scris în precedentul mesaj că frații și surorile decedatului ( eu fiind frate cu cel decedat) NU SUNT MOȘTENITORI REZERVATARI ( vă scriu cu majuscule că poate așa înțelegi, cu toate că la primul mesaj mi-ati făcut observația că " nicu_eden nu mai scrieți cu majuscule că nu este nimeni chior aici"), ci sunt moștenitor legal rezervatar și sezinar după defuncta mamă.
De fapt, ați avut grijă să mă jigniți la fiecare mesaj, făcând pe atotștiutoarea,
Altă " perlă" de la dumneavoastră citire "Prezența sau absența adeverinței medicale nu afectează valabilitatea testamentului"
Pe data de 01.02.2023 instanța de apel a suspendat judecarea cauzei în temeiul art.413 alin.1 pct.2 din Codul de procedură civilă până la darea unei soluții definitive în dosarul penal privind săvârşirea infracţiunii de fals intelectual prev.si ped.de art.321 alin.1 C.pen de către medicul psihiatru care a eliberat adeverința medicală care atestă capacitatea psihică de exerciţiu conservata pentru a semna acte civile/notariale a fratelui meu, care nu l-a examinat psihiatric.
Adeverința medicală a fost solicitata de notarul public care i-a spus soției supraviețuitoare că nu întocmește testamentul autentic dacă nu aduce această adeverință medicală.
Notarul public nu a solicitat certificatul medico-legal de la comisia medicală, nu de ka medicul legist, venind la domiciliul fratelui meu și văzând starea medicală gravă în care se afla și fiți sigură că dacă acestuia era bună, îi solicitat soției supraviețuitoare să-l ducă de la Mangalia la Constanța la comisia medico-legală pentru examinare și eliberarea certificatului medico-legal.
Ce face aici, încurcăm merele cu perele, eu am spus că fratele era în stare gravă, având cancer cu metastaze, nu mai putea vorbi și manca, nu se mai mișca din pat, nu mai recunoaștea pe nimeni, situație descrisă de martorii audiați de instanța de fond, nu de către mine.
Și dumneavoastră susțineți că un bolnav de Alzeimer nu poate scrie.
Fratele meu nu avea Alzeimer.
Eu nu am dorit să vă țin dumneavoastră prelegeri de drept, nu pentru că dumneavoastră apreciați că nu sunt în măsură, dezinformand cititorii de pe acest forum, ci am dorit să vă spun că nu știți lucruri elementare, ca de exemplu caracteristicile juridice ale rezervei succesorale, pe care le găsiți în toate cărțile și tratatele de ,,Drept civil.Succesiuni" scrise și în Cluj și in Iași și la București și la Constanța și unde vreți dumneavoastră, în 2023, 2024 și in 2012 și in 2014 de profesori universatari, juriști, avocați, etc.
Vă doresc un An Nou cu sănătate și succes în continuare în activitatea dumneavoastră profesională!
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2025
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule, din moment ce instanța a atribuit imobilul fratelui dvs, bunul nu mai exista în patrimoniul mamei.
Instanta a dispus partajul.
Hotărârea judecătorească nu este o liberalitate, astfel încât sa se pună problema rezervei succesorale.
Dvs va plângeți de încălcarea rezervei ca și când mama i-ar fi donat totul fratelui. Ceea ce nu e cazul. Este o Sentința civilă. Mergeți cu cartea lui Deak și certati-va cu judecătorul.
Dacă va simțiți jignit de niște argumente logice, înseamnă că problema e la dvs, că nu puteți accepta niște realități. Nicidecum la mine.
Apoi, atribuirea în natura se face și în funcție de particularitățile bunurilor.
Un apartament sau un teren care nu are ieșire la drum sau are o suprafață mult prea mica nu poate fi partajat fizic.
Ulterior, prin RETRANSMITERE succesorala, lotul fratelui a revenit cumnatei în baza testamentului.
Mențiunea cu Alzeimerul a fost o analogie, ca să va fac sa înțelegeți ca oamenii care nu au discernământ sau sunt bolnavi psihici nu sunt în stare sa scrie. STIU ca fratele dvs nu avea Alzeimer. Dumnezeule mare!
Nu exista nicio obligație legala a prezentării adeverinței de la medicul psihiatru, pentru întocmirea unui tratament.
Notarul poate solicita ce considera el.
Stam aici și ne învârtim și nu reușiți sa înțelegeți ca nu aveți dreptate.
Este singurul răspuns care răspunde obiectiv și punctual la întrebările subsemnatului!
Aprecierea mea pentru persoana care mi-a răspuns!
Lupta cea mare va fi să formez convingerea instanței că testamentul autentic a avut la bază o adeverință medicală falsă, eliberată fără va fratele meu să fie examinat psihiatric, nici măcar doctorul nu l-a văzut în viata lui pe fratele meu, darămite să-l examineze.
Din actele medicale depuse la dosarul penal rezultă că fratele meu a fost consultat psihiatric la cabinetul medical individual din Constanta, pe când soția supraviețuitoare susține sus și tare că medicul a venit la domiciliul fratelui meu, care era muribund, însoți de asistenta medicală, care a declarat că martor că niciodată nu a fost la domiciliul vreunui pacient din Mangalia, pe care să-l fi consultat medicul psihiatru.
Doamna Jane2 este adevărat că o caracteristică juridică a rezervei succesorale este că acesta se atribuie la partajul judiciar ÎN NATURĂ și nu sub forma echivalentului bănesc, sulta?
Am scris cu majuscule ca să subliniez importanța anumitor afirmații făcute, nicidecum în ideea că este cine chior pe acest forum.
Vă mulțumesc frumos anticipat pentru răspuns și mulțumesc administratorilor acestui site care oferă pro bono, nu contra sumei de 400 lei pentru o consultație juridică de 1 oră, cum fac domnii avocați din mun.Constanța.
Vă doresc multă sănătate și An Nou cu sănătate și împliniri profesionale!


gi-jane2 a scris:

@ nicu eden, nu mai scrieți cu majuscule ca nu e nimeni chior pe aici!

Ce nu vreti sa pricepeti neam, e ca testamentul se refera nu numai la bunurile care se vor afla în patrimoniul decedatului la data decesului lui, ci și la ce a moștenit deja, nu contează ca nu dezbătuse mostenirea, ci contează ca mama dvs era deja decedata la data decesului fratelui.
Dvs sa va bateți ca testamentul sa fie anulat, nu mai insistati intr-o direcție greșită.


Domnul avocat de răspunsuri generale sunt sătul!
Răspundeți punctual și MOTIVAT cu articole din Noul Codul civil și Codul de procedură civilă.
Lăsați căutările mele pentru un avocat din orașul meu Constanța, că acest lucru poate să-mi spună și un șofer de taxi.

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Radpunsul primit este pertinent100% astfel încât nu trebuie sa ne convingeți pe noi de interpretarile dvs despre drept.Cautati un av în orașul dvs dacă doriți o confirmare suplimentara și vedeți ce o sa vi se spună..,

Întrucât dvs le știți pe toate și ati ajuns sa ne certați ca noi nu știm bine, ci dvs, discuția se închide.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect ... 21mai1964 21mai1964 Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect urmatoarea problema::doi soți fără copii au facut testament iar dupa decesul unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)