Buna ziua
Am inchiriat un apartament cu contract inregistrat la anaf totul ok in septembrie 2024 chiria 400 € plus inca 400 garantia. In 26.12.2024 primesc mesaj de la chiriasi ca in data de 30.12 2024 pleaca din tara in Germania la lucru. In contract este mentionat daca vor sa plece din apartament trebuie sa anunte cu 30 de zile inainte, ei au spus cu 4 zile. Garantia a lasat pt cheltuieli, locuinta trebuie toata curatata foarte mizerie au lasat inauntru(podeauaumflata)am primit3 lunide chiriedarma costarenovareamaimult , am sunat la ei si doamna ma jignit ca sint o nenorocita, o mizerabila si sa fiu multumita ca nu a lasat mai mizerabil decit atit . Intrebarea este ce pot face eu?? O zi placuta
Legat de anuntul de plecare, conform contractului, ei trebuie sa plateasca chirie inca 30 de zile de cand v-au anuntat, adica pana in 26 ianuarie 2025.
Legat de starea apartamentului, daca ati avut proces verbal cu starea apartamentului la predare, faceti poze la starea in care este acum. De asemenea conteaza si cum ati intocmit contractul (anume ce scrie in el).
Mai departe, pentru a va recupera paguba (chiria neplatita precum si reparatiile stricaciunilor) va trebui sa ii dati in jundecata. Pentru asta ar fi indicat sa aveti un avocat.
Asta e calea legala.
Mai departe conteaza cat de mare este paguba.
Eu, dupa ce m-am pacalit cu niste chiriasi procedez asa:
1. in contractul de inchiriere scrie clar termenul de inchiriere si ca rezilierea se poate face in avans prin notificare scrisa cu 30 de zile inainte.
2. la predarea apartamentului fac poze si probe impreuna cu viitorii chiriasi. Verificam totul:
- stare instalatii sanitare
- stare instalatii electrice (prize, intrerupatoare)
- stare electrocasnice
- stare mobilier
- stare pereti, podea, geamuri etc...
3. de asemenea in contract scriu foarte clar ca apartamentul trebuie predat liber de orice fel de obiecte persoanale ale chiriasilor si in aceeasi stare in care a fost primit.
4. eu cer garantie 1 luna de chirie + 1 luna de chirie taxa de igienizare
5. chiriasul semneaza la primire ca totul este in buna ordine, eventual trecem micile defecte observate si pozate cum ar fi o zgarietura a parchetului etc...
Si eu i-am dat in judecata pe chiriasi, am castigat, dar in esenta degeaba am castigat, ba mai mult chiar am pierdut bani in plus, pt ca persoana cu care am avut contract nu mai avea nici un venit si nici alte bunuri pe numele lui...