avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi

Joi, 20 martie, are loc evenimentul: Impozitul minim global de 15%: Cadrul de implementare a Directivei Pillar 2 în România. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... De ce trebuie sa plătească CASS de 2 ori?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

De ce trebuie sa plătească CASS de 2 ori?

Buna ziua. Intrebare:daca o persoana angajata plateste impozit, CASS, CAS din salariul respectiv, dar are si un PFA -de ce trebuie sa plătească CASS de 2 ori, tinand cont că beneficiile platii de 2 ori nu se cuantifica prin alte serviciile medicale oferite.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: elisa17 , utilizator 11:44, 28 Februarie 2025
Buna ziua

Raspunsul simplu e ca asa e legea.

Insa ce spuneti e partial adevarat. Persoana care plateste mai mult la CAS va avea in final o pensie mai mare. Adica contributia platita ca PFA pentru CAS se adauga la cea platita ca angajat.

Cand vine vorba de CASS intr-adevar, beneficiile calitatii de asigurat nu sunt influentate de nivelul contributiei. Dar si aici situatia e similara comparatiei a doua persoane cu venituri diferite. O persoana care castiga minimul pe economie, sau mai rau, e co-asigurata (deci nu plateste nimic), va beneficia de aceleasi servicii medicale ca una care castiga de 10 ori pe atat.
Nu plateste de doua ori, plateste proportional cu venitul pe care il are. Asta cere legea, un anumit procent din veniturile obtinute sunt contributii obligatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata asigurare de sanatate ca pfa daca esti angajat in acelasi timp la o firma Parvuv Parvuv -Am fost si sunt angajat permanent la firme care au platit si platesc pentru mine asigurarile de sanatate. In aceeasi perioada am realizat venituri (din anul ... (vezi toată discuția)
Pfa - obligatii de plata catre stat melinda1 melinda1 PFA - expert contabil a incheiat un contract de prestari servicii cu o societate. Care sunt obligatiile de plata catre stat? PFA are si calitate de pensionar. (vezi toată discuția)
Cum se poate jongla la un pfa cu contributiile obligatorii? aurora_oprescu2009 aurora_oprescu2009 Am un PFA prin care imi intra lunar in cont 1700 ron. Credeti ca este mai avantajos sa imi platesc contributiile pentru sanatate, somaj, pensii etc din aceasta ... (vezi toată discuția)