avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... De ce trebuie sa plătească CASS de 2 ori?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

De ce trebuie sa plătească CASS de 2 ori?

Buna ziua. Intrebare:daca o persoana angajata plateste impozit, CASS, CAS din salariul respectiv, dar are si un PFA -de ce trebuie sa plătească CASS de 2 ori, tinand cont că beneficiile platii de 2 ori nu se cuantifica prin alte serviciile medicale oferite.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 23:16, 4 Ianuarie 2025
Buna ziua

Raspunsul simplu e ca asa e legea.

Insa ce spuneti e partial adevarat. Persoana care plateste mai mult la CAS va avea in final o pensie mai mare. Adica contributia platita ca PFA pentru CAS se adauga la cea platita ca angajat.

Cand vine vorba de CASS intr-adevar, beneficiile calitatii de asigurat nu sunt influentate de nivelul contributiei. Dar si aici situatia e similara comparatiei a doua persoane cu venituri diferite. O persoana care castiga minimul pe economie, sau mai rau, e co-asigurata (deci nu plateste nimic), va beneficia de aceleasi servicii medicale ca una care castiga de 10 ori pe atat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie la cas ionilie2013 ionilie2013 barbat 51 ani pana in 2005 am lucrat la o firma care mi-a platit toate darile catre stat(25ani) din 2005 mi-am platit personal doar contributia la pensie ... (vezi toată discuția)
Plata asigurare de sanatate ca pfa daca esti angajat in acelasi timp la o firma Parvuv Parvuv -Am fost si sunt angajat permanent la firme care au platit si platesc pentru mine asigurarile de sanatate. In aceeasi perioada am realizat venituri (din anul ... (vezi toată discuția)
Există vreo cale de atac? ludo ludo Bună ziua, Am primit azi talonul de pensie cu noua contribuție la CASS. Mi se pare discriminatoriu deoarece nu mi s-au modificat și beneficiile de asigurat ... (vezi toată discuția)