Ore suplimentare asistenti medicali versus ore suplimentare medici.Lucrez la o statie de ambulanta, unde pe programarea lunara avem mult peste norma de ore. Acestea se calculeaza la noi ca fiind ore suplimentare si sunt platite cu 3-4 luni intarziere, sau deloc, in functie de fiecare persoana. Mentionez, ca fiind in deficit de personal nu poate fi vorba de compensare cu timp liber, nu am avut aceasta posibilitate niciodata, am depus cerere pentru a asimila aceste ore cu orele de garda care se platesc in aceeasi luna, ca in cazul medicilor. Stiu ca exista o lege care prevede acest lucru. Deoarece nici in luna decembrie nu am primit plata orelor lucrate , am intrebat la biroul central, unde mi s-a spus ca medicii au o clauza la contractl individual de munca prin care este stipulat faptul ca orele lucrate in afara normei de lucru, existente pe planificare la inceputl lunii sunt asimilate orelor de garda si platite in aceasi luna.( nu vorbesc despre orele necesare pentru a termina misiunea su cele pe care le efectuam fiind chemati la serviciu pentru anumite evenimente). Intrebarea mea este daca se poate face acest tip de contract aditional si in cazul asistentilor medicali, sau noi suntem obligati sa efectuam aceste ore in sistem de voluntariat;fara zile libere acordate in compensatie si fara plata acestor ore.
Astfel de prevederi pot fi mentionate in ROI al firmei, in contractul colectiv de munca si in CIM. Punctul de pornire, cu referire la clauza, poate fi contractul colectiv de munca, la semnarea acestuia. Pentru introducere clauza, sindicatul, parte a semnarii contractului o poate solicita angajatorului.
OUG 156/2024
Articolul III
(1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2)-(6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2025, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție, de conducere și de înalți funcționari publici, precum și munca prestată in zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare.
Pontaj ture 12/24
daria_743
Buna ziua,
Am un punct de lucru unde se lucreza in ture 12/24, 12/24 si a treia tura 12/48, conform ITM. La sfarsitul lunii, de exemplu, voi avea 156 de ore ... (vezi toată discuția)