avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Buna seara, Lucrez la o firma cu activitate ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Buna seara, Lucrez la o firma cu activitate fotografica, anul ...

Buna seara,

Lucrez la o firma cu activitate fotografica, anul trecut am cerut angajatorului niste boxe sa putem asculta discret o muzica in surdina. La o perioada de timp ne-am trezit cu un domn de la UPFR sau ceva de genul "Uniunea fonogramelor" ca vrea sa ne amendeze ca ascultam muzica ilegal ... desi muzica era ascultata pe un abonament premium youtube la care platesc. Pana la urma am chemat managerul de magazin si s-au inteles urmand sa plateasca o autorizatie.. doar ca acea autorizatie creste subit de la an la an si oamenii efectiv ne hartuiesc ! Emit factura fara sa solicitam noi prelungirea, daca nu o platesti cand vor ei :) emit alta cu penalitati ... si tot asa fostul manager a platit anul trecut insa anul aceasta noul manager nu este de acord cu modul abuziv de functionare a acestei firme sau ce este ea. Si a decis sa nu vom plati factura emisa abuziv, a raportat si catre ANAF emiterea abuziva de factura in SPV motiv pentru care momentan am intrerupt utilizarea boxelor in magazin.

Puteti sa ma lamuriti si pe mine care este fapt legea concreta sau efectiv ce am voie si nu sa fac... tipul sustinea ca eu nu am voie sa ascult muzica nici pe telefonul meu personal in magazin pt ca este ilegal daca o aude si el - lucru care mi se pare putin tras de par. Este clar ca acum o sa se ofensenze ca a ramas fara unul din "multii" platitori si o sa ne viziteze cautand motiv de scandal. As dori sa aflu mai multe despre aceasta speta daca a mai intampinat cineva aceasta situatie si care este adevarul...

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 18:11, 8 Ianuarie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Găsiți lămuriri în Legea 8/ 1996:
[ link extern ]
Art. 20.
(1) Se consideră comunicare publică orice comunicare a unei opere, realizată direct sau prin orice mijloace tehnice, făcută într-un loc deschis publicului sau în orice loc în care se adună un număr de persoane care depăşeşte cercul normal al membrilor unei familii şi al cunoştinţelor acesteia, (...) De asemenea, se consideră publică orice comunicare a unei opere, prin mijloace cu fir sau fără fir, realizată prin punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin internet sau alte reţele de calculatoare, astfel încât oricare dintre membrii publicului să poată avea acces la aceasta din orice loc sau în orice moment ales în mod individual.

tipul sustinea ca eu nu am voie sa ascult muzica nici pe telefonul meu personal in magazin pt ca este ilegal daca o aude si el - lucru care mi se pare putin tras de par.

Are dreptate și explicația e cea mai simplă pe care v-ar fi putut-o da. Doar dacă ați fi acultat la căști era o impunere abuzivă. În opinia mea, neplata ultimei facturi nu e o decizie prea bună pentru că o să vă atragă penalități.

momentan am intrerupt utilizarea boxelor in magazin.

Pentru factura deja emisă acest lucru nu vă ajută. Luați legătura cu persoana de la UFPR care v-a vizitat, spuneți că nu mai difuzați muzică în magazin și prin urmare nu doriți să reînnoiți licența.

Aveți aici detalii pe care ar fi bine să le citească și managerul magazinului:
[ link extern ] /
Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2025
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua! E posibil ca Legea sa faca referire doar la difuzarea muzicii ca parte a activitatii comerciale a firmei si nu ca modalitate de relaxare a unui angajat? Ma gandesc ca pentru utilizare in scop privat (deci nu comercial) a platit deja youtube drepturile de autor. Textul de Lege specifica "punerea la dispoziţia publicului", ori in cazul de fata nu pare a fi vorba de vreun public, altul decat angajatul meloman.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2025
Sauvignon, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca angajatul vrea sa asculte muzica in scop privat, va trebui sa o faca intr-un spatiu privat. (in vestiar / birou / etc) si nu in spatiile in care se desfasoara activitatea cu publicul.
Abonamentul premium la youtube nu inseamna ca a platit drepturile de autor - inseamna ca poate viziona continutul de pe youtube fara reclame.
Totusi, poate vreun profesionist ne poate ajuta sa intelegem care este "spiritul legii". A nu avea voie sa asculti muzica intr-un spatiu comercial care nu are o activitate influentata direct de asta mi se pare cel putin curios. Intr-un cabinet medical sau notarial ai voie? Daca da, de ce? N-ar trebui cumva sa platesti pentru asta? Raspunsul e NU. Ar fi DA, daca medicul sau notarul s-ar gandi sa-si creasca "atractivitatea comerciala" dansand din buric. De ce ar fi altfel in cazul unui atelier fotografic?
Cu privire la youtube - ba da, insemna ce am spus initial, si anume ca youtube a platit drepturi de autor, daca a fost cazul, inainte de a incarca muzica pe platforma. Utilizatorul final, in cazul de fata, nu are de ce sa plateasca suplimentar.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2025
Sauvignon, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-un cabinet medical sau notarial ai voie? Daca da, de ce? N-ar trebui cumva sa platesti pentru asta? Raspunsul e NU. Ar fi DA, daca medicul sau notarul s-ar gandi sa-si creasca "atractivitatea comerciala" dansand din buric.

Drăguț răspuns.
Dacă ați fi citit articolul din link-ul pe care vi l-am pus ați fi înțeles „spiritul legii”. Se explică ce înseamnă spațiu comercial în care are acces publicul și ce este licenţa de utilizare a muzicii în scop ambiental. De-asta vi l-am pus, chiar dacă mai sus vă dădusem baza legală - nu e ușor de descifrat un text sec de lege.
Hai că-l mai pun o dată, poate faceți un efort și îl accesați:
[ link extern ] /
Titlul lui este Difuzarea muzicii în spațiile comerciale – informații utile despre licență, taxe sau sancțiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licienta de utilizare a fonogramelor gvrlmonica gvrlmonica buna ziua, as vrea sa ma ajutati cu o informatie referitoare la muzica ambientala folosita in spatii publice.Sunt administrator al unui salon de intertinere ... (vezi toată discuția)
Legalitate solicitare licenta pentru muzica ambientala ovi47 ovi47 Buna ziua, Intr-un salon de infrumusetare este un televizor(cu contract televiziune prin cablu).Zilele trecute,in timp ce se asculta muzica pe un post de ... (vezi toată discuția)
Licenta neexclusiva utilizare muzica ambientala alina_y alina_y Buna ziua. Am un magazin de 20 mp comert produse textile. Din plictiseala am instalat un TV la care urmaresc in mare parte PRO TV, Prima, Acasa, etc. dar ... (vezi toată discuția)