Bună ziua. Locuiesc la etajul 4/4. Vecinul de langa mine efectuează lucrări de termo și hidroizolare pe acoperiș. Pe cont propriu, fără o aprobare din partea locatarilor și a asociației de proprietari. În caz ca vor apărea probleme în urma acestor lucrări, gen scurgeri, infiltratii în apartamentul meu, cine trebuie tras la răspundere? Eu am informat administratorul, iar răspunsul sau a fost doar atat: "Ok". Ce este de făcut? Multumesc.
In principiu veti trage la raspundere asociatia, care la randul ei va chema in garantie persoana responsabila de daune (daca se va stabili ca lucrarea efectuata nu corespunde normativelor tehnice - autorizare, solutie tehnica, executie etc).
Si asta deoarece acoperisul reprezinta o suprafata comuna, aflata in administrarea asociatiei, cu toate consecintele ce decurg din aceasta clasificare legala.
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Raspunsurile colegilor este bun, insa as veni cu ceva completari:
- deoarece lucrarile pe care le executa reprezinta spatiu comun, in mod obligatoriu, este necesar aprobarea as. prop.;
- poate vecinul dvs. dispune de resurse financiare suficiente, si in minte lui, crede ca nu-i trebuie nici-o aprobare, insa nu este asa, chiar daca dansul nu va mai avea nici-o pretentie de contributivitate din parte as. prop.;
- bine ar fi, ca prin intermediul as. prop. sa discutati (daca este cazul), ca mai ales in cazul lucrarilor de hidroizalare a terasei, aceasta sa se efectuieze pe intreaga suprafata a terasei, nu pe jumatati sau sferturi; sigur, ca functie de discutiile de la fata locului si doar daca este necesar sa se efectueze aceasta lucrare, intreaga cheltuiala sa fie repartizata tuturor proprietarilor, proportional cu cota-parter indiviza de proprietate; REPET - lucrarea sa se efecueze doar prin as. prop. cu tot ce inseamna acest lucru; NU este necesara o autorizare din parte cuiva;
- asadar discutati cu conducerea as. prop. aceste aspecte, vedeti cum va intelegeti si procedati cat mai legal cu putinta.
Succes!