avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daca am o batrana (mai bine zis o verisoara a bunicii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daca am o batrana (mai bine zis o verisoara a bunicii ...

Buna seara. Daca am o batrana ( mai bine zis o verisoara a bunicii mele decedate ) de care am grija de 7 ani, mi.a fqcut contract de intretinere si testament prin care imi lasa mie tot, bunuri mobile si imobile ( batrana nu are barbat, nu are copii, are doar nepoti ) , nepotii sau persoanele care mai sunt in viata din partea ei, imi pot ataca mie testamentul sau contractul de intretinere pe care l.am facut cu ea? Exista vreo probabilitate sa raman fara apartamentul din testament si restul bunurilor daca ataca in instanta sau la judecatorie sau cu un avocat,nepotii sau alte neamuri de.ale ei? Ma pot lasa fara bunurile din testament? Multumesc mult! M.ar ajuta un raspuns deoarece aud 20 de variante de la 20 de oameni si numai stiu ce sa cred, Care este se fapt legea ? Va rog sa ma ajutati pentru a ma linisti putin pentru ca am intrebat 6 notari si toti au pareri diferite.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:32, 7 Ianuarie 2025
Buna ziua

Contractul de intretinere este una, testamentul este alta.

Prin testament, daca exista mostenitori rezervatari, atunci acestia sunt indreptatiti la o jumatate din cat li s-ar fi cuvenit altfel.

Nu e clar ce intelegeti prin nu are copii si care e gradul de rudenie al sau vis-a-vis de nepoti. Nu are copii in viata, sau nu a avut niciodata? Daca nu a avut niciodata copii, atunci nu mai exista mostenitori rezervatari (ca presupun ca parintii ei nu mai traiesc) si daca testamentul este valabil atunci nu are cine sa mai ceara reducerea lui. Daca in schimb nepotii sunt copiii copiilor sai, acestia sunt indreptatiti sa ceara reductiunea.

Mai departe, testamentul ca sa fie valabil trebuie sa indeplineasca niste cerinte: daca e scris olograf, atunci trebuie sa fie scris in intregime si semnat de mana ei. ideal ar fi sa fie autentificat de un notar.

Astea legate de testament.

Legat de contractul de intretinere, depinde de clauzele lui.

In cele din urma, nu puteti opri pe nimeni sa conteste testamentul sau contractul. Daca acestea sunt facute cu respectarea legii si a cerintelor legale atunci nu aveti nici o problema.
si contract de intretinere si testament? le cam amestecati
Le am pe ambele. Si contract de intretinere si testament. Ambele facute si semnate in fata notarului

@BogdanGri
Copii nu a avut niciodata si soț (legal ) nu a avut niciodata! Parintii numai traiesc si nici fratii ei! Singurii care mai sunt in viata sunt copii fratiilor ei! Vroiam sa stiu daca copiii fratilor ei,( nepotii ei ) ma pot ataca in instanta si daca pot pierde din cauza lor! Am contractul de intretinere si testamentul semnate de mine si de ea in fata notarului cu 2 martori!
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2025
Manuela Rășină, administrator
vorbiti cu un avocat si cereti-i sa le studieze. cu cat mai multe documente, cu atat mai mare posibilitatea de a se contrazice in clauze.

Lore2025 a scris:
Le am pe ambele. Si contract de intretinere si testament. Ambele facute si semnate in fata notarului

E, nu ati semnat dvs si testamentul ca nu aveati cum, ci doar contractul.
Probabil ca prin contractul de intretinere v-a lăsat casa în care locuiește și prin testament restul, ar trebui sa fie în regula totul dacă au fost făcute la notar.
De dat în judecata pot, nu neapărat sa fi reușească.
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2025
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. daca am o batrana ( mai bine zis o verisoara a bunicii ... Lore2025 Lore2025 Buna seara. Daca am o batrana ( mai bine zis o verisoara a bunicii mele decedate ) de care am grija de 7 ani, mi.a fqcut contract de intretinere si testament ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)
Testament - cine are dreptul la moștenire? Dannii Dannii Bună ziua! Niște prieteni în vârstă, fără părinți în viață, copii, frați, surori, fără nepoți de soră sau frați, dar cu soție/soț în ... (vezi toată discuția)