avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament - Cine are dreptul la moștenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament - Cine are dreptul la moștenire?

Bună ziua!

Niște prieteni în vârstă, fără părinți în viață, copii, frați, surori, fără nepoți de soră sau frați, dar cu soție/soț în viață, doresc să îmi facă un testament prin care să îmi lase un imobil și niște bani în posesia cărora să intru după decesul ambilor soți.

Menționez că cei doi soți au testamente reciproce.

Au verișori primari în viață și nepoți de la veri,
Au făcut și alte testamente pentru alte bunuri unor nepoți de veri.

La succesiune au dreptul să participe și alte rude în afara celor menționate în testament?
Verișorii primari, copiii acestora se încadrează în categoria moștenitorilor rezervatari?

Care ar fi cea mai sigură modalitate legală prin care să intru in posesia acelui imobil si acelor bani după ce soții vor deceda?

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 14:35, 30 Iunie 2023
Moștenitori rezervatari sunt doar copii, părinții dacă trăiesc, și soțul supraviețuitor.
Testamentul poate fi atacat numai de moștenitorii rezervatari.

Trebuie să știți că testamentul poate fi revocat oricând, deci legea le permite bătrânilor să se răzgângească oricâd și să facă altcuiva testament.
Deci testamentul nu-i un act sigur.
Ultima modificare: Vineri, 30 Iunie 2023
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine mosteneste averea? cbcr cbcr Cine mosteneste averea? Se da următoarea situatie: soția X și soțul Y care nu au copii dobandesc diverse bunuri (case și terenuri) in timpul ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Testament pentru nepoti nerama nerama Buna ziua! Am si eu o mare nelamurire: soacra mea a avut o matusa de gradul 3 de care a avut grija si care i-a lasat prin testament mai multe imobile dupa cum ... (vezi toată discuția)