Buna ziua,
Am o intrebare:
Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc format din P+5. Apartamentul meu are o terasa foarte mare descoperita. Datorita ninsorilor abundente din ultimele 3 zile ( zapada care nu a putut fi aruncata in strada (daca vreau sa arunc zapada cade in balconul vecinului de dedesubt ) si a caldurii apartamnetului de sub mine zapada s-a infiltrat pe tavanul vecinului.
Intrebarea mea este: reparatiile vor fi suportate de mine, de mine impreuna cu vecinul de sub mine, sau de asociatia de locatari ?
Mentionez ca blocul a fost consolidat de catre o firma de constructii care ne-a predat apartamnetul si balcoul spunand ca totul este in perfecta stare .
Va multumesc anticipat
si eu sunt intr-o situatie asemanatoare, doar ca vecinul meu care are terasa deasupra mea nu vrea sub nici o forma sa isi dea zapada dupa terasa chiar daca stie ca mie imi ploua in casa in toata regula, stau cu ligheane peste tot.
aseara a trebuit sa mearga sotul sa dea zapada jos, cu toate ca noi nu avem acces la terasa decat pe la el prin casa.
Asociatia nu are de ce sa plateasca pentru ceea ce se intampla intre proprietatea Dv. si proprietatea vecinului, nefiind vorba despre proprietate comuna, locul unde s-a produs necazul.
Vecinul nu are de ce plati deoarece el nu poate interveni in balconul Dv. sa dea zapada si, pe deasupra, mai e si victima necazului.
Ramaneti Dv. care, ma gandesc, ca poate aveti o cale de scurgere a apei din balcon, asa cum stiu ca e prevazut fiecare balcon. Aveti? Daca da, puteati arunca niste apa peste zapada care s-ar fi topit si s-ar fi scurs pe acea cale. Daca nu, atunci sunteti victima viciilor de constructie.
Am impresia ca cele doua mesaje cu intrebari nu privesc aceeasi situatie. In primul este vorba de terasa unui apartament, deci proprietate privata, insa in al doilea am impresia ca e vorba de terasa blocului, dar proprietate comuna. Asa este?
In tot cazul, plecand de la prezumtia ca e vorba de terasa proprietate privata, raspunsul este ca atat responsabilitatea zapezii acumulate cat si costurile reparatiei trebuie suportate de proprietarul apartamentului de sus, de unde are loc scurgerea. Daca problema se trage de la proasta calitate a lucrarilor de consolidare/reparatie, atunci proprietarul respectiv se poate indrepta impotriva constructorului.
Acest gen de apartamente de la ultimul etaj sunt amplasate putin mai inauntrul celorlalte (ca aliniere exterioara). Pana la zidul propriu-zis al cladirii, aceste apartamente au o terasa destul de maricica. Practic poti sa spui ca apartamentele au fost construite pe terasa blocului.
Probabil ca apartamentul de dedesupt are balconul in exterior si de aceea zice ca daca ar fi curatat zapada, ar fi aruncat-o in balconul vecin.
Totusi eu stiu ca aceste terase, ca si terasa blocului au niste scurgeri pluviale.
Eu va propun sa mergeti la asociatie si impreuna cu administratorul sau presedintele sa consultati actele de proprietate ale apartamentelor in discutie.
In schitele acestor apartamente sunt consemnate ca suprafata si desenate toate suprafetele care apartin apartamentului. Pe langa suprafetele utile sunt prevazute acolo si balcoanele, logiile sau terasele daca apartin acelui apartament.
Daca aceste terase nu sunt in schita apartamentului inseamna ca fac parte din suprafata comuna.
Daca acestea sunt in propriette individuala, intretinerea si reparatiile sunt suportate de proprietar, iar daca sunt in proprietate comuna se intretin si repara de asociatie costurile repartizandu-se pe cota indiviza.
Administrator/politie
nini02
Am o problema: odata cu topirea zapezii de pe terasa blocului, a inceput sa imi ploua in casa (stau la ultimul nivel, iar terasa nu a fost reparata), asa ca ... (vezi toată discuția)