În data de 20.08.2024, am încheiat un contract de furnizare și montare panouri fotovoltaice. Conform contractului, mi s-a solicitat achitarea unui avans de 50% din valoarea totală a contractului, avans pe care l-am plătit în data de 21.08.2024.
Problema: Termenul limită pentru executarea contractului era stabilit pentru 28.10.2024. Cu toate acestea, firma nu și-a respectat obligațiile contractuale, tergiversând constant lucrările și evitând să ofere răspunsuri clare. În urma acestor întârzieri, am transmis o solicitare scrisă de reziliere a contractului în data de 19.11.2024, solicitând și restituirea integrală a avansului de 7.372,00 lei, plus penalitățile de întârziere prevăzute în contract.
Firma mi-a comunicat că termenul de restituire a avansului este de 30 de zile lucrătoare, conform politicilor lor interne. Până la data curentă, avansul nu mi-a fost returnat.
Pași întreprinși până acum:
Am depus o reclamație la ANPC în aceeași perioadă (19.11.2024), iar inspectorul ANPC m-a contactat, informându-mă că voi primi raportul în luna ianuarie 2025.
Am încercat să contactez firma pentru clarificări, dar fără succes.
Solicitarea mea:
Vă rog să-mi oferiți sfaturi cu privire la următorii pași pentru recuperarea banilor:
Credeți că ar fi eficient să mă adresez unei firme de recuperări de creanțe? Dacă da, îmi puteți recomanda firme specializate în acest domeniu?
Ar fi mai potrivit să angajez un avocat? Dacă aveți recomandări de avocați specializați în astfel de litigii, vă rog să le împărtășiți.
Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri și orice sfat pe care mi-l puteți oferi!
Buna ziua, modalitatea de a va recupera avansul este actionarea in instanta a firmei prestatoare. Urmeaza ca in functie de clauzele contractuale sa cereti constatarea rezilierii contractului, restituirea avansului si daune interese. Ar fi bine sa apelati la un avocat pentru solutionarea problemei prin instanta, mai ales ca cheltuielile de judecata le veti recupera daca actiuneq va fi admisa, firmele de recuperare nu sunt recomandate, unele nu functioneaza pegal, altele percep comisioane mari, nu sunt competente ca un avocat iar demersurilor lor sunt de cele mai multe ori standardizate, fara o aplicare concreta la cazul specific.
Recomandarile de avocat nu sunt permise pe forum dar puteti scrie in privat unui avocat din forum pentru a va ajuta.