avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cui se plătește pensie de întreținere după 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cui se plătește pensie de întreținere după 18 ani

In puțin timp fata mea va deveni majoră. În prezent, pensia de întreținere este plătită de către mine într-un cont al mamei ei. Cum ar trebui să decurgă lucrurile după majoratul fetei? Îi voi plăti direct ei pensia într-un cont personal fără alte formalități sau este obligatoriu ca fata să deschidă acțiune judecătorească pentru a putea primi ea pensia de întreținere în nume propriu?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:38, 12 Ianuarie 2025
Daca fata majora va fi nevoita sa deschita actiune in instanta, dvs veti fi in culpa si-i veti plati cheltuielile de judecata.
Dupa majorat nu mai aveti treaba cu mama ei.

Banii de pensie obligatoriu va trebui sa-i virati in contul bancar al fetei.
Bună seara!

Dacă doriți, îi puteți plăti pensia alimentară fiicei dvs, fără ca aceasta să deschidă un nou dosar.
Copiii au dreptul la pensie de întreținere până la vârsta de 26 de ani, dacă își continuă studiile și nu au venituri.

Avocat Iofcea-Țiu Maria-Cristina a scris:

Bună seara!

Dacă doriți, îi puteți plăti pensia alimentară fiicei dvs, fără ca aceasta să deschidă un nou dosar.
Copiii au dreptul la pensie de întreținere până la vârsta de 26 de ani, dacă își continuă studiile și nu au venituri.

Desigur că îi voi plăti în continuare, eu nu sunt in țară și așa ar fi mai ușor. Însă aceste studii până la 26 de ani se limitează la anumite forme (de exemplu facultate sau masterat) sau includ absolut orice formă de școlarizare ( școală postliceală, studii doctorale, cursuri de perfecționare academice sau private, instruiri etc)? Eu aș fi îndreptățit să solicit o dovadă oarecare a continuării studiilor (carnet de student, certificat de absolvire)?
De asemenea, de la sfârșitul liceului până la începutul facultății nu urmează nici o formă de învățământ, eu ce trebuie să fac in acesta perioada?
Mulțumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2025
Andrei Malu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca hotatarea in baza careia platiti pensia este pana la majorat, inseamna ca dupa acea data fie platiti de buna voie (in contul fetei de principiu) cerand si dovada continuarii studiilor (nu cnteaza ce fel de studii sunt), fie nu mai achitati si veti putea fi dat in judecata de copila devenita majora si obligat la plata pensiei atata timp cat continua studiile, dar nu mai tarziu de 26 ani.

Daca in hotararea actuala scrie pana cel mai tarziu la 26 ani, obligatia subzista dar sunteti indreptatit sa cereti dovada continuarii studiilor., caci dupa varsta majoratului starea de nevoie nu se mai prezuma legal ci trebuie dovedita de cel care solicita sa i se plateasca pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masterat = studii dupa implinire 18 ani? crisyman crisyman Continuarea studiilor, de catre copilul beneficiar de pensie alimentara, prin forma de invatamant Masterat, poate fi invocata pentru solicitarea continuarii ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copil major lulita lulita in urma divortului copii mi-au fost dati spre crestere si ingrijire,fiica mea a devenit majora dar e inca eleva in ultimul an la liceu si o sa uremeze si o ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensie alimentara se prescrie ? AlexandruG. AlexandruG. Buna ziua. Sotia mea are o fata dintr-o casatorie anterioara, iar in urma divortului s-a stabilit sa plateasca o pensie alimentara pana la implinirea varstei ... (vezi toată discuția)