avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Creanta cesionata de catre Credius catre FinoPro IFN
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Creanta cesionata de catre Credius catre FinoPro IFN

Creanta cesionata de Credius catre FinoPro IFN, nu stiu cum sa procedez cu plata restanta in absenta instintarii oficiale de cesionare.
Povestea clasica, o urgenta financiara care m-a dus pe drumul acesta.
Am plătit rate, am mai întârziat, iar am plătit iar in data de 15 dec aveam 60 zile întârziere ( 2 rate). Am tot primit sms ca voi plati extra datorita întârzierilor dar si ca datoria mea ar putea fi cesionata insa m-am gandit (foarte prost, recunosc) ca daca ma voi încadra in a fi mereu sub cele 90 zile întârziere voi fi bine
Am incercat sa mai achit o rata in data de 9 ianuarie (doream sa ajung la zi sa pot cere conform legii IFN renegocierea contractului) si am accesat online contul de client insa surpriza, mesajul afisat spunea următoarele :
Creanta aferenta contractului ***** a fost cesionata catre FinoPro IFN S.A (Telefon: *******, email: juridic@finoproifn.ro) acest lucru fiind notat cu data de 29.12.2024
Bineînțeles am luat imediat legatura cu dansii cerand detalii in legatura cu aceasta procedura, suma de plata, modalitati de plata si orice alte detalii imi pot oferi sau imi sunt necesare
Raspunsul lor a fost următorul :
" Bună ziua,
Pentru obținerea informațiilor și încheierea unei întelegeri de plată, vă rugăm să o contactați pe dna. XxxxX , aceasta fiind persoana împuternicită la momentul actual pentru stabilirea modalităților de achitare.
Astfel, avem rugăminte de a-i prezenta acesteia situația comunicată, împreună cu împrejurările pe care le consisderați relevante.
Datele de contact ale dnei XxxX sunt: Tel: **** email: XxxxX@integralcollection.ro, specificând că aceasta își desfășoara activitatea în cadrul Integral Collection S.R.L.
O zi bună!"
Stiind ca exista cele doua rate neplătite si pe data de 17.01 urmeaza a treia am procedat sa iau legatura cu dansa. Am comunicat telefonic deoarece am trimis un email si nu am primit raspuns.
Mi s-a comunicat suma restanta si conturile din doua bănci diferite, conturi in care pot trimite banii datorati.
Aceste conturi apartin FinoPro INF deci cei catre care a fost cesionat creditul.
Din partea lor nu am primit nici o informatie deci practic in acest moment nu imi cunosc oficial creditorul/suma datorata cu toate ca emailul primit indica ca ar fi vorba de cei de la departamentul juridic al IFN.
Pasul urmator a fost sa trimit un email catre Credius /CC FinoPro IFN in care contestam printre altele modul de avizare (doar SMS), email in care am inserat si cateva din clauzele din contractul meu.
Il redau mai jos :
"Catre :
Credius IFN S.A
In atenția : FinoPro IFN S.A

Buna ziua!
Conform datelor din contractul NR. *** / **** pe numele XX contest pe aceasta cale existenta cuantumului debitului, indeplinirea procedurilor de avizare dar si depunerea tuturor diligentelor in căutarea de
solutii pentru achitarea datoriilor si cer un răspuns oficial in scris, pe email : XX@gmail.com ( email ce este legat de codul de client Credius) pentru lămurirea acestor aspecte sub rezerva dreptului de a ma adresa direct instanței de judecată.
Conform datelor din contract respectiv

*Orice notificare privind modificarea clauzelor contractuale sau a nivelului costurilor creditului conform
conditiilor contractuale si legale, va fi realizata in functie de optiunea Imprumutatului prin:
[ ] Scrisoare recomandata;
[x] E-mail.
[ ] Sms*

*2.1.4. Daca suma datorata nu se regaseste in contul Creditorului la data scadentei, Imprumutatul autorizeaza
expres si irevocabil Creditorul (daca este cazul) sa debiteze cardul sau de credit/ debit cu orice sume
scadente si neachitate conform acestui Contract, inclusiv penalitatile acumulate. Debitarea automata a
cardului inregistrat se realizeaza prin intermediul procesatorului de carduri Netopia Payments SRL, iar
aceasta operatiune poate presupune costuri pentru Imprumutat, costuri percepute de procesator.
Operatiunea se va regasi in extrasul de cont al Imprumutatului

2.2.5. Imprumutatul are dreptul de a fi informat in termenii si conditiile legale cu privire la orice modificare
a clauzelor contractuale prin efectul legii.

3.2.6. Creditorul are dreptul sa cesioneze total/ partial prezentul contract de credit sau creanta nascuta din
acesta, catre orice entitate autorizata, in conditiile prevazute de OUG 50/2010. Imprumutatul
recunoaște in mod expres dreptul Creditorului de a cesiona contractul de credit total / parțial, sau
creanta nascuta din prezentul contract, caz in care partile isi mentin drepturile si obligatiile prevazute
prin acesta.

5.2. In toate cazurile, inainte de a se adresa autoritatilor competente Imprumutatul va supune Creditorului, in
scopul solutionarii pe cale amiabila, orice reclamatie in care se va identifica corespunzator (indicand
datele sale de identificare complete asa cum sunt acestea trecute in prezentul contract cat si numarul si
data semnarii contractului de credit) si va descrie situatia pe care o apreciaza in neconcordanta cu
executarea contractului. Imprumutatul va anexa cererii sale toate dovezile necesare in vederea analizarii
acesteia. Creditorul va formula un raspuns Imprumutatului in termen de 30(treizeci) de zile de la
inregistrarea cererii la sediul sau, indicat in prezentul contract de credit. Creditorul va depune diligentele
necesare in vederea repararii eventualelor prejudicii cauzate Imprumutatulu

6.2. Imprumutatul este decazut din beneficiul termenului stabilit de catre parti prin prezentul contract, si pierde
dreptul rambursarii creditului in rate in urmatoarele cazuri:
a) neindeplinirea oricarei obligatii de plata stabilita prin prezentul contract (total sau partial), in termen de
maxim 90 (nouazeci) de zile de la data scadenta stabilita conform prezentului contract; sau
b) daca oricare dintre declaratiile date Creditorului este falsa sau nu este valida,
c) un alt contract de credit incheiat cu Creditorul, al carui titular este Imprumutatul, inregistreaza intarzieri
la plata ratelor lunare scadente sau a oricarei obligatii de plata stabilita prin contract (total sau partial) de
minimum 90(nouazeci) de zile*

precum si in baza articolelor 23 respectiv 59 si 121 litera b din OUG 52/2016

*Orice notificare pe care creditorul o face
consumatorului trebuie să fie semnată, datată și cu număr de înregistrare. Orice notificare ce nu conține aceste minime informații este considerată nulă de drept. Creditorul transmite notificările fie personal contra semnătură și dată de primire, fie prin recomandată cu confirmare de primire sau prin orice alt mijloc care asigură confirmarea primirii* .

*Articolul 59
(1) Consumatorul este informat cu privire la cesiunea prevăzută la art. 58. Cesiunea, individuală sau în cadrul unui portofoliu de creanțe, devine opozabilă consumatorului prin notificarea adresată acestuia de către cedent.
(2) Cesionarul contractului de credit, respectiv cesionarul creanței este obligat să aibă sediul social, o sucursală sau un reprezentant în România pentru rezolvarea eventualelor litigii și pentru a răspunde contravențional și/sau, după caz, penal, în fața autorităților publice.
(3) Cesiunea se notifică de către cedent consumatorului, în termen de 10 zile calendaristice de la încheierea contractului de cesiune, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
(4) Notificarea este redactată în scris, într-un limbaj clar, vizibil și ușor de citit, fontul utilizat fiind Times New Roman, mărimea de minimum 12 p, pe hârtie, și va menționa cel puțin următoarele:
a) numele și datele de contact, inclusiv numărul de telefon, fax, e-mail ale creditorului, ale entității care va încasa de la consumator sumele pentru rambursarea creditului după cesiune, precum și, după caz, ale reprezentantului acesteia din România;
b) numele creditorului original de la care a fost preluată creanța;
c) data la care s-a realizat cesiunea;
d) cuantumul sumei datorate și documentele care atestă elementele componente ale acestei sume;
(la 26-05-2023, Litera d) din Alineatul (4) , Articolul 59 , Capitolul X a fost modificată de Punctul 13, ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 134 din 22 mai 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 446 din 23 mai 2023 )
e) conturile în care se vor efectua plățile
*
*Articolul 121
(1) Constituie contravenție următoarelor fapte:

b) încălcarea de către creditori sau de către creditorii nonfinanciari a prevederilor art. 4 alin. (4), art. 6 alin. (1) și (2), art. 7 alin. (1)-(5) și alin. (7), precum și ale art. 8-13 și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 80.000 lei*

Necunoașterea identitatii creditorului si a celorlalte informații obligatoriu de inserat in notificarea asupra cesiunii duce la imposibilitatea achitării sumelor datorate si posibilitatea de a se declara scadenta anticipata deci executarea silita prin declararea creditul exigibil anticipat.
Consider ca nu am fost informat in mod adecvat si conform contractului semnat cu Credius cu privire la procedurile de declanșare a cesionarii creditului si nu mi s-au propus solutii de evitare a acestora
Deci contest existenței debitului si a cuantumului acestuia si cer solutii pentru a putea plati ratele restante inainte de implinirea celor 90 zile si pentru rezolvarea pe cale amiabila.
Cu consideratie XX "

Întrebarea mea este legata de plata sumei restante in contul celor catre care a fost cesionata datoria, înainte de implinirea celor 90 zile având in vedere ca nu am primit nici o înștiințare oficiala despre cine sunt/cat le datorez etc.
Sunt sigur ca vor raspunde la email astfel încât sa depășesc cele 90 zile pentru a ma putea executa silit.
Ce risc daca platesc inainte de a avea aceste date, recunosc in acest fel o datorie despre care nu știu la ce valoare se ridica? Cum as putea proceda altfel?
Implinesc 90 zile intarziere in data de 15 .01 si nu as risca sa le dau ocazia sa declare creditul exigibil anticipat si sa ma execute silit.
Va rog o parere si va mulțumesc pentru orice sugestie!

Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2025
alexandrer, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexandrer , utilizator 20:02, 13 Ianuarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati scris foarte mult, insa ca sa stim ce si cum e nevoie sa vedem contractul si termenii, integral. Nu stim cum aveti comunicarile cu ei, ce este si ce nu este oficial. Pana una-alta, achitati in contul pe care il stiati si gata. Achitati cat stiati ca este ultima instiintare plus penalitati.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am inteles, va multumesc dna avocat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu creditele cesionate de banci? cordis claudia cordis claudia acum dupa noile reglementari bancare,ce se intampla cu creditele cesionate de banci catre firmele de recuperare?pentru aceste firme nu s-au stabilit niste ... (vezi toată discuția)
Pot da banca in judecata? danhof danhof Buna ziua, Nu stiu daca problema mea se incadreaza la acest capitol,dar nu am stiut sa o incadrez in alta parte. Am luat un credit de la o banca in 2005, ... (vezi toată discuția)
In cat timp trebuie sa declare creditul exigibil banca ? ContSters307900 ContSters307900 Buna ziua! Doresc sa stiu cand ar fi putut incepe sa curga un eventual termen de prescriptie. Contractul a fost incheiat in 09.2008 pe o perioada de 6 ani iar ... (vezi toată discuția)