avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua!
Mama mea a data casa in care locuieste unor persoane cu acte in schimbul ingrijirii.Bunica mea la auzirea vestii s-a suparat foarte tare pentru ca si ea a contribuit foarte mult la acea casasi deoarece nu mi-a lasat mie care sunt unicul copil si nu ar vrea ca dupa moartea ei sa ii ramana mamei nimic din bunurile ei.Asa ca bunica s-a gandit sa intocmesca un act,ceva(inca nu stim ce anume )ca sa imi lase mie ceea ce i-ar reveni mamai dupa moartea bunicii.Bunica este vaduva si nu are succesiune dupa tataia si mai are un baiat.Ce act ar putea intocmi ca sa imi lase mie o parte din cee ce ar mosteni mama dupa moartea bunicii,act de care sa nu stim decat noi doua si de care sa se afle dupa moartea ei.Testamentul este ok?
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
o zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:06, 14 Ianuarie 2025
Daca este in putere, nu este intretinuta. Trebuie vazut actul, insa daca doriti sa aveti sanse in viitor la mostenirea dupa mama, vorbiti acum, cat e in putere, cu un avocat. Acum trebuie notificata, constatata situatia ei etc.
Nu v-a fost încălcat dreptul de rezervatar.
Persoana respectiva avansează niște cheltuieli si își "plateste" casa, prin prestarea întreținerii și îngrijirii.
Contractul de întreținere nu este o liberalitate, astfel încât sa se pună problema încălcării rezervei.
Personal, nu va recomand testamentul. Este o idee foarte proastă. De ce?
1. Testamentul nu va putea fi valorificat (adica sa dobânditi partea bunicii), fără ca înainte sa fie dezbătută moștenirea după bunic. La care, moștenitorii sunt bunica, mama și unchiul.
2. Testamentul nu vă face proprietar pe cota bunicii, astfel încât va trebui sa dezbateti moștenirea după bunică.
3. Dacă bunica vă lăsa toată partea ei (asta fiind tot ce are), încalcă rezerva succesorala a mamei dvs și a unchiului, astfel încât testamentul se va reduce și nu veți dobândi tot.
Practic, prin testament, bunica vă lasa pielea ursului din pădure.
Dacă mama și unchiul solicita reducerea testamentul, veți moșteni o cota dintr-o cota. Deci, mai nimic. Iar în raport cu dvs tot mama va avea o cota mai mare.
Plus ca miroase a proces de la o poștă.
Ar trebui ca bunica, acum ca e tânără sa dezbata moștenirea după soț, împreună cu cei doi copii și să-și pună situația în ordine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua tatălui meu ia fost facut un testament prin care bunicul ... Andreea_georgiana Andreea_georgiana Buna ziua Tatălui meu ia fost facut un testament prin care bunicul meu ia lasat lui toată averea.. In acel testament este trecut si pământul din câmp ... (vezi toată discuția)
Succesiune raluca77 raluca77 Bunica ii poate face testament mamei pe toata casa?Acesta poate fi atacat in justitie de sora vitrega? (vezi toată discuția)