avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Art 2553 în relația cu AJOFM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Art 2553 în relația cu AJOFM

Bună, am o întrebare: Art 2553 din codul civil se aplică și la relația cu instituțile publice?

Speța: În 11 noiembrie, am început să lucrez, fiind șomer. Am aplicat pentru pentru obţinerea drepturilor prevăzute de art.72 din Legea 76/2002 în data de 10 Ianuarie.

În normele de aplicare se menționează 60 de zile termen limită pentru depunerea unei adeverințe din partea angajatorului.
"(1)Drepturile prevăzute la art. 72 din lege se acordă numai dacă persoanele îndreptăţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti, unde se află în evidenţă, în termen de maximum 60 de zile de la data încetării dreptului la indemnizaţie de şomaj ca urmare a angajării, următoarele documente:"

AJOFM îmi spune că am întârziat cu o zi deoarece numără prima și ultima zi. Însă conform Art. 2553, nu ar trebui.

Se aplică articolul 2553 în acest caz?

Mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2025
CalinCr, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:21, 14 Ianuarie 2025
Se aplică articolul 2553 , numai daca nu este mentionat alt calcul in Legea 76/2002 sau in HG 174/2002.
HG specifica atât: (1) Drepturile prevăzute la art. 72 din lege se acordă numai dacă persoanele îndreptăţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti, unde se află în evidenţă, în termen de maximum 60 de zile de la data încetării dreptului la indemnizaţie de şomaj ca urmare a angajării, următoarele documente:

Ajofm interpretează că s-ar număra si prima zi. Dar in HG nu specifică asta

Cornel Vasile a scris:

Se aplică articolul 2553 , numai daca nu este mentionat alt calcul in Legea 76/2002 sau in HG 174/2002.

Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2025
CalinCr, utilizator
Hg se completeaza cu Codul civil in privinta termenelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somer - incadrare in munca bscalc bscalc Buna seara ! Fiul meu a absolvit liceul in anul 2018. Pana in prezent a fost somer, dar acum a gasit loc de munca . 1. Trebuie sa anunte el Oficiu de ... (vezi toată discuția)
Somaj costica57 costica57 Buna ziua,Am fost dat in somaj cu data de 1 mai 2016.Pana la 5 mai mi-am gasit un alt loc de munca si mi-am facut angajarea.Pe data de 6 mai am depus dosarul ... (vezi toată discuția)
Completarea veniturilor salariale cu 30% din indemnizatia de somaj, conform art. 72 din legea nr. 76/2002 cetateanul9 cetateanul9 buna ziua, in data de 02.08.2010 m-am angajat, anterior fiind somer si primind indemnizatia. La ghiseul unitatii AJOFM, cerand actele necesare pentru ... (vezi toată discuția)