avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat pe o perioada nedeterminata la o firma de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat pe o perioada nedeterminata la o firma de software. Angajatul ...

Angajat pe o perioada nedeterminata la o firma de software. Angajatul lucreaza 4 luni pentru un client al firmei de software. Acum proiectul se apropie de final si angajatorul ii cere sa plece angajatului punandu-i in fata o demisie de semnat. In cazul in care nu semnezi a zis asa: clientul firmei de software a cerut penalitati firmei de software pentru intarzierile din proiectul ( angajatul nu a fost niciodata legat de acest aspect ba mai mult exista un mail de multumire din partea sefului de proiect). Ei deci il ameninta ca daca nu semneaza demisia ii va cere penalitatile cerute de banca firmei de software ( nu am vazut sa fie in contract asa ceva) si ca exista o lege in acest sens. Deci exista asa ceva? Se pot cere penaitati in bani angajatului? Mentionez ca nu exista nicio abatere disciplinara grava semnalata.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:55, 14 Ianuarie 2025
Buna ziua

Este un abuz ce face acea firma, incercand sa-l determine pe acel salariat sa isi dea demisia.

Cea mai buna varianta este ca salariatul sa depuna plangere la ITM.

Din codul muncii (legea 53/2003)

Articolul 254
(1) Salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor.
(2) Salariații nu răspund de pagubele provocate de forța majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate și nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(3) În situația în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina și în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare și evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părților, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părților, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Da, salariatul poate raspunde pentru pagubele produse, insa firma trebuie sa faca dovada acelei pagube si ca intr-adevar se datoreaza culpei salariatului si nu se incadreaza in riscul normal al serviciului.
Nu mai deschideyiacelaşi topic de mai multe ori sau pe secţiuni diferite ale forumului. Topicurile în plus vor fi șterse de administratori sau moderatori.

Continuati discutia in topicul initial
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pretul unitar de calcul la imputarea unei marfi returnate ca neconforme catre angajatii implicati vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna seara . Va rog mult sa ma ajute cineva in lamurirea urmatoarei probleme: O firma producatoare livreaza marfa catre diversi clienti. Unul dintre clienti ... (vezi toată discuția)
Recuperare rest de plata salariu crynaku crynaku mi-am dat demisia de la locul de munca cu acordul ambelor parti,mi s-a imputat niste produse ,care nu cred ca ajung la valoarea restului de plata,am sunat sa ... (vezi toată discuția)
Pot imputa angajatilor pierderile cauzate in domeniul horeca? Etasty Etasty Buna ziua, Din punct de vedere legal exista posibilitatea sa potimputa unui angajat care mi-a cauzat o dauna majora in bucatarie contravaloarea acesteia? Va ... (vezi toată discuția)