avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

Buna ziua,
Sint un salariat care urmeaza a fi disponibilizat in urma restructurarii de la CFR.Marfa deoarece unitatea in care lucram deocamdata se va desfiinta incepind cu 1 martie 2010 si ,implicit,toti salariatii care lucram in aceasta unitate vom ramine fara locuri de munca.Realmente,unitatea nu se desfiinteaza,va avea activitate,dar activitatea va fi preluata de personalul unei alte unitati .De la data de 1 februarie mi s-au aprobat ,in urma cererii depuse de mine,15 zile din concediul de odihna pe anul 2010.In data de 2 februarie primesc o chemare prin posta in care sint convocata pentru data de 05.02.2010 la sediul unitatii,in care e specificat ca prezenta este obligatorie.Ma prezint la unitate la data specificata si mi se inmineaza preavizul pe care il semnez.Perioada preavizului este:08.02.2010 - 05.03.2010(inclusiv).Si acum am unele intrebari:

1.daca perioada de concediu de odihna se suprapune cu o parte din perioada de preaviz mai beneficiez de drepturile banesti aferente zilelor de concediu?
2.am dreptul sa-mi prelungesc concediul de odihna pe toata perioada preavizului pina la sfirsit?
3.ce drepturi banesti am la desfacerea contractului de munca?


Personalul unitatii unde figurez ca angajat inca cuprinde 4 persoane.Chemarile prin care am fost convocati la unitate pentru inminarea preavizului le-a primit toata lumea.Una din colegele mele nu s-a prezentat sa semneze preavizul ,intrind in concediu medical de pe data de 05.02.2010(data la care trebuia sa semneze preavizul).Este posibil ca atita timp cit ni s-a spus ca posturile noastre s-au desfiintat si vom fi disponibilizati colega mea sa nu fie afectata de aceasta disponibilizare?Este legal?Vreau sa precizez ca au fost cazuri de desfiintari de unitati si anumite persoane din cadrul acelor unitati nu au fost afectate de disponibilizari,suplimentindu-se schema posturilor pentru persoanele in cauza.


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Daniel 67 , utilizator 19:53, 15 Februarie 2010
1. Da. Pe perioada CO beneficiat de aceleasi drepturi, chiar daca sunteti in preaviz.
2. Daca mai aveti zile de CO iar angajatorul este de acord, atunci da. In caz contrar, zilele de concediu de odihna ramase neefectuate se pot compensa in bani la desfacerea contractului individual de munca.
3. Consultati contractul colectiv de munca la nivelul unitatii. Beneficiati de indemnizatie de somaj si salarii compensatorii.

Conform Codului Muncii, legea 53/2003:
Art. 50 Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
Art. 73 alin. 3 In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. 2

Conform celor de mai sus, colega dumneavoastra pe perioada concediului medical avand contractul suspendat, termenul de preaviz va fi si el suspendat. Teoretic, colega dumneavoastra doar a amanat desfacerea contractului de munca.
Daca efectuati concediul aferent anului 2010 atunci vi se vor opri banii platiti pe zilele de concediu efectuate in plus, deoarece daca incetati pe 05.03.2010, atunci aveti dreptul numai la 4 zile de concediu daca in contract aveti trecute 21 de zile (CO este proportional cu perioada lucrata)
Deci eu ce sa inteleg,ca de pe data de 1 .02.2010 pina pe data de 4 02.2010 ar fi trebuit sa fiu in concediul de odihna(cit am legal dreptul),iar incepind cu data de 05.02.2010 ar fi trebuit sa fiu in preaviz?iar pentru zilele de concediu care nu am dreptul mi se vor opri bani?

Imi cer scuze ca insist ,dar trebuie sa ma lamuresc ca e o situatie complicata,nimeni nu ne spune nimic.De ce atunci mi-a aprobat 15 zile fara sa-mi precizeze exact care este situatia?
Concediul de odihna se acorda propotional cu perioada lucrata ex. daca in contract aveti 21 de zile de concediu si ati lucrat 2 luni in anul respectiv atunci veti beneficia de 21/12luni * 2 luni=3.5 zile de co (4 zile)
In cazul dvs. ati lucrat ianuarie si incepand cu 08.02.2010 sunteti in previz urman sa incetati pe data 06.03.2010, avand in vedere ca pe perioada preavizului va bucurati de toate drepturile izvorate din contractul de munca inseamna ca veti beneficia si de CO . asta inseamna ca aveti dreptul la 21 zile / 12 luni * 2.25 luni = 3.9 zile co adica 4zile/2010. Pt ce efectuati in plus vi se vor opri banii.Daca nu efectuati nicio zi vi se vor plati cele 4 zile.
va multumesc din suflet pentru lamuriri.

Alte discuții în legătură

Preaviz si co in caz de concediere valery_70 valery_70 In data de 22.07.2008 am fost anuntati ca firma nu ne mai poate asigura de lucru din 23.07 si ne concediaza .Va rog sa-mi spuneti daca avem dreptul la ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna cdanut cdanut Buna ziua, Am si eu o situatie cu o persoana caruia i se desface contractul de munca pe motiv de reorganizare, este in preaviz, si mai are 6 zile de concediu ... (vezi toată discuția)
Co anuleaza previzul? gabrielle_24 gabrielle_24 Buna ziua, Sunt angajata de 4 ani la o firma SRL cu contract pe perioada nedeterminata, iar zilele trecute seful m-a anuntat ca vrea sa schimbe \"echipa\" ... (vezi toată discuția)