avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Buna ziua, Am si eu o situatie cu o persoana caruia i se desface contractul de munca pe motiv de reorganizare, este in preaviz, si mai are 6 zile de concediu pe 2012.
A facut cerere pe 18 decembrie 2013 ca doreste cele 6 zile aferente anului 2012 sa i se acorde cu data de 30 decembrie 2013.
INtrebarea mea era daca i se poate da concediu in preaviz? si daca i se poate da in 2014 acele zile de concediu chiar daca a trecut cel de-al doilea an cand i se putea da concediu de odihna?
Multumesc. si sper ca m-am facut inteles...:)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 6 Ianuarie 2014
Pe perioada preavizului angajatul are aceleasi drepturi ca orice salariat, inclusiv cel de a beneficia de concediul de odihna.

Codul muncii:
ART. 75
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).

Concediul de odihna nu suspenda CIM, deci nici preavizul.
Daca nu se aproba efectuarea concediului de odihna, atunci la incetarea CIM acesta trebuie platit.

ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Multumesc pentru raspuns. Deci trebuie sa ii acord concediu doar pentru 2 zile , restul de 4 se compenseaza in bani dupa expirarea preavizului, adica la incetarea contractului, sau i se acorda toata perioada de 6 zile ( si cele 4 in 2014)?
Pe durata preavizului i se pot acorda toate zilele de CO neefectuate aferente perioadei lucrate.
Daca mai raman zile de CO nefectuate, atunci acestea se vor compensa in bani la incetarea c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lua co în timpul perioadei de previz? b0g23 b0g23 buna ziua - pot lua concediul de odihna in perioada de concediere (in perioada de 20 zile)? - se amana zilele zile ramase din concediere dupa efectuarea ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in perioada de preaviz ContSters46197 ContSters46197 Am urmatoarea situatie: Functionar public in perioada de preaviz (2 zile ramase din preaviz) doreste efectuarea concediului de odihna aferent perioadei ... (vezi toată discuția)
Compensare concediu odihna in bani cristina29 cristina29 Buna ziua! Conform Codului Muncii, concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani doar la incetarea contractului de munca. Dar daca acest CO nu s-a ... (vezi toată discuția)