avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie pensionare anticipata respinsa
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie pensionare anticipata respinsa

Buna ziua! Am primit decizia de pensionare anticipată si a fost respinsa pe motivul ca nu am vechimea necesara, imi mai trebuie 5 luni. Dar pe motivarea imi apar doua perioade care insumate sunt 14 luni, pe care imi cere trebuie sa duc contractul de munca. Acele firme nu mai exista, dar perioada este trecuta in cartea de munca, este semnata, stampilata de ITM, nu inteleg de ce ar trebui sa mai duc eu documentele respective, nici nu mai am de unde sa le iau ca sunt din 1996. Ceas putea face in situatia asta? Este eroarea lor? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:24, 22 Ianuarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Din pacate chiar daca perioadele sunt trecute in cartea de munca si vizate de ITM, asta nu inseamna ca angajatorul v-a platit contributia aferenta pentru pensie. De asemenea este posibil sa existe date lipsa neraportate de angajator catre Casa de pensii. In lipsa unui alt act probatoriu, cum este contractul individual de munca semnat cu angajatorul respectiv si pe care Casa de pensii v-il solicita, va trebui sa platiti contributie individuala pentru cele 5 luni vechime necesare (aproximativ 5063 lei), pentru a va putea pensiona anticipat sau sa va angajati inca 5 luni.
In perioada 1990-2005 si nu numai, foarte multi angajatori isi tineau salariatii fara contract sau nu le plateau taxele si apoi se inchideau firmele prin faliment.
Sper sa va fie de folos informatia si va doresc o zi frumoasa!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2025
IONELA-DANIELA ION, Consultant resurse umane
Solicitati ITM-ului copii de pe c.i.m.

Potrivit art. 279 (1) |C.mun., vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum imi recuperez vechimea Llyly61@yahoo. com Llyly61@yahoo. com Buna ziua eu am lucrat din 2006 pina in 2010 la o firma cind am plecat nu am facut preavizul am plecat decit cu demisia nu am stiut ca trebuie sa ma duc atunci ... (vezi toată discuția)
Contract de munca neinregistrat la timp Mlucian Mlucian am lucrat in 2008-2010 la o firma,nu conteaza numele cu jumatate de norma si am semnat un contract de munca dar nu m-am uitat ca nu e inegistrat la itm,acum se ... (vezi toată discuția)
Vechime in specialitate crmnradu crmnradu O persoana a desfasurat activitate de economist timp de 2 ani la o societate. La incheierea activitatii ITM constata ca, datorita faptului ca nu s-au platit ... (vezi toată discuția)