avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vârsta minima de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vârsta minima de pensionare

Buna ziua, sunt născuta in Iunie 1974 și am 27 de ani de munca. As vrea sa știu dacă cei 4 ani de facultate mi se adauga la cei 27 ca vechime in munca. Am si 2 copii mari. De asemenea as vrea sa știu care este vârsta minima pentru a putea iesi la pensie? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2025
NanaDan, utilizator
Cel mai recent răspuns: NanaDan , utilizator 12:33, 23 Ianuarie 2025
Condiții:(1) Vârsta de 60 ani. (2) Stagiul complet contributiv de 35 ani. Facultatea nu este stagiul contributiv.
Avand in vedere data nasterii dvs. , varsta standard de pensionare este la 65 ani , cu un stagiu complet de cotizare de 35 ani . Ca sa accedeti la pensie anticipata - adica , cu cel mult 5 ani inainte de aceasta varsta - aveti nevoie de minim stagiul complet de cotizare CONTRIBUTIV . La fel , si pentru a putea fi aplicata reducerea pentru copii . Cei 4 ani de facultate nu sunt stagiu contributiv , ci perioada asimilata , si se au in vedere doar la pensia de limita de varsta . Prin urnare , se poate vorbi de o pensie in cazul dvs. , atunci cand veti avea varsta de minim 60 ani si daca - si numai daca - mai acumulati 8 ani de stagiu contributiv .
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2025
CHKa, utilizator
Multumesc pentru raspuns si informatii
Va multumesc foarte mult pentru mesaj si informatii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata marcelsec marcelsec as dori o lamurire ptr. socrul meu ,care are 60 ani,27 ani vechime fara grupa ...momentan este angajat si ar dori sa stie daca poate iesi la pensie ... (vezi toată discuția)
Grupa munca ciubotarudan ciubotarudan Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Pensionare sau nu! Nafets Nafets Care este varsta la care se poate pensiona pt limita de varsta un barbat de 58 de anui, nsacut in 1951, lucreaza din 1974, iar in perioada 1974-1991 (17 ani) a ... (vezi toată discuția)