Buna ziua!
Aș avea nevoie de sfaturile dumneavoastră!
Soțul meu înaintea casatoriei, a dobândit de la bunicul său, prin act de donație un teren si clădirea (casa bătrâneasca locuibilă)
Acum, la ceva timp după căsătorie vrem sa incepem construcția unei case împreună, pe acel teren.
Întrebarea mea este: in caz de divorț si partaj, voi avea cum sa pastrez casa si să ii platesc eu lui 1/2 din valoarea casei?
Eu i-am propus sotului inaintea casatoriei sa facem prin notar o conventie matrimoniala(cred ca asa se numeste) dar nu a fost deacord deoarece a zis ca terenul este mostenire si nu il va împărți cu mine. Ce trebuie sa fac sau cum trebuie sa procedez pentru a fi sigură ca voi avea si eu parte dupa divort de ce voi munci si investi de acum incolo pe terenul lui?
(Nu cred ca se va ajunge vreodată la divorț dar prefer sa fiu o persoana realistă si precaută)
Subiectul ăsta imi creeaza o problema deoarece o rudă de a mea, a trecut si inca trece printr-o problema similară:
Terenul dobândit de la parintii lui era trecut pe numele soțului, pe actele de demolare, intabulare, construcție noua si ce mai este a fost trecut doar numele soțului, (fiind el proprietarul terenului); dupa 13 ani de căsătorie, timp in care ambii soți au muncit si investit in casă, soțul si-a gasit o amantă si si-a dat soția afara din casă, fara sa o mai lase sa intre in casă pe motiv că, ii calcă pe proprietate(pe terenul de la poarta pana la ușa casei)(la chemarea politiei de catre șotie, aceștia au zis ca este legal ce face deoarece doar el este proprietar pe teren si ei nu au ce face in cazul de față).
Acum soția sta la parintii ei si soțul sta in casa lor cu amanta; soția vrea sa inceapa demersurile legale pentru divort si parlaj.
Chiar este legal ce a făcut soțul?
Chiar poate face soțul așa ceva si nimeni sa nu i-a nicio măsură doar pentru ca el este proprietarul terenului?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri si sfaturi!
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua! La partaj este posibil sa ramaneti cu casa, la fel cum este posibil sa nu ramaneti cu casa (un fapt viitor care nu poate fi analizat astazi).
Insa, problema este alta, daca acum, inainte de a construi ceva va puneti problema mai sus expusa, cum ca ce s-ar intampla „in caz de divorț si partaj,”, atunci va spun ca mai bine nu va bagati in treaba asta. Casnicie fara riscuri asumate nu exista.
Nu investiti nimic in nimic si profitati de viata. Viata este o suma de riscuri.
Etsy123
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Terenul va fi in continuare proprietatea sotului iar casa va fi bun comun . Nimeni nu are cum sa stie ce se va intampla in viitor , o sa actionati atunci in functie de situatie . Cunostinta d-voastra trebuie sa divorteze si sa faca partajul , nu are importanta ca sunt pe numele sotului , sotia are dreptul la jumatate din toate bunurile dobandite in timpul casatoriei .
Act de proprietate
tama
buna seara! problema mea este urmatoarea:
1-am un teren proprietate personala
2-vreau sa construiesc o casa pe acest teren
3-viitoarea mea sotie va ... (vezi toată discuția)