avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer de 150.000 ron de la parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer de 150.000 ron de la parinti

Buna seara! Parintii mei vor sa imi dea suma de 150 000 Ron pentru a-imi inchide un credit prima casa prin rambursare anticipata. Banii sunt stransi prin economisire din salariu, deci impozitati o data. Exista vreo problema in cazul in care imi transfera acesti bani in cont? Mi se poate solicita plata impozitului de 16% de catre ANAF? Cum ma sfatuiesc sa procedez? Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2025
dragos.b65, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 21:39, 15 Martie 2025
In cazul in care nu se incheie acest act la notar, daca vreodata anaf imi va cere ceva, se poate demonstra in instanta donatia, fara inscris autentic? Adica, in worst case scenario as putea avea castig de cauza? Sau eventual, se poate face acest act recurent, cu o data post-transfer? Ms fain!
Vedeti si clarificarile trimise de ANAF referitoare la informatiile aparute în spatiul public, referitoare la impozitarea sumelor date intre rude

[ link extern ]

Szekely Barna a scris:

Dacă banii sunt virați direct in contul de credit - nu poate fi impozitat.

GMD66 a scris:

Vedeti si clarificarile trimise de ANAF referitoare la informatiile aparute în spatiul public, referitoare la impozitarea sumelor date intre rude

[ link extern ]

Szekely Barna a scris:

Dacă banii sunt virați direct in contul de credit - nu poate fi impozitat.

Am citit clarificarile. Se pare ca sunt vizate doar persoanele care incearca sa evite statul. In cazul nostru, banii primiti sunt impozitati la sursa(economiile parintilor de multi ani din salarii) si pentru doantie catre noi nu trebuie sa plateasca/platim nimic la stat. Din cate inteleg singura obligatie a noastra ar fi fost acea donatie facuta la notar, de vreo 500ron….Nu cred sa fie creodata probleme cu ANAF doar din cauza acelei declaratii/donatii. Gresesc cu ceva?
Din cate inteleg singura obligatie a noastra ar fi fost acea donatie facuta la notar, de vreo 500ron….Nu cred sa fie creodata probleme cu ANAF doar din cauza acelei declaratii/donatii. Gresesc cu ceva?

Textul de lege spune ca „Donația se încheie prin înscris autentic, sub sancțiunea nulității absolute.
Nulitate absoluta, inseamna ca donatia nu exista, acordul de vointe prinvind donatia nu s-a consolidat.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2025
trandafir2, moderator

trandafir2 a scris:

Din cate inteleg singura obligatie a noastra ar fi fost acea donatie facuta la notar, de vreo 500ron….Nu cred sa fie creodata probleme cu ANAF doar din cauza acelei declaratii/donatii. Gresesc cu ceva?

Textul de lege spune ca „Donația se încheie prin înscris autentic, sub sancțiunea nulității absolute.
Nulitate absoluta, inseamna ca donatia nu exista, acordul de vointe prinvind donatia nu s-a consolidat.

Sa inteleg ca sa pot demonstra ca e o donatie, imi trebuie musai un act notarial in sensul asta? Daca da, ar fi vreo problema sa il fac cand imi va cere anaf treaba asta(daca se va intampla vreodata)? Adica, se poate face actul acesta/declaratie la notar dupa, spre exempu 2 ani dupa transferul bancar? Va multumesc frumos pentru rabdare si raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Cumparare casa pentru mama smith123 smith123 Vreau sa-i cumpar un imobil mamei mele, iar acesta va fi pe numele dansei, banii vor fi virati prin banca (fiind o suma mare), banii ii am deja intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament shonny shonny Daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi utile. Vreau sa cumpar un apartament ,dar vinzatorul il are cumparat prin credit ipotecar si mai are de plata la ... (vezi toată discuția)
Obtinerea sumei pret apartament din credit bancar prima casa de catre vanzator liliana.suciu liliana.suciu Daca eu sunt vanzatorul unui apartament care urmeaza sa fie achitat din creditul bancar „prima casa-cu avans 5%” primit de cumparator de la banca ,dupa ... (vezi toată discuția)