avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Copilul meu și-a rupt mâna la grădiniță și i s-a ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Copilul meu și-a rupt mâna la grădiniță și i s-a pus în ...

Copilul meu și-a rupt mâna la grădiniță și i s-a pus în ghips pe o perioadă de 2 săptămâni. O săptămână a stat acasă dar această săptămână am vrut să îl ducem înapoi la grădiniță întrucât s-a acomodat cu ghipsul și se descurcă cu toate activitățile de bază (îmbrăcat, mâncat, colorat). La grădiniță nu a fost primit sub pretextul ca nu au voie cu mâna în ghips la gradi. Nu am găsit un cadru legal pt asta. Mă puteți îndruma unde să caut? Este legal să nu îl primească?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:07, 1 Februarie 2025
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate fi prevazut in Regulamentul de functionare al gradinitei. Motive ar fi - eventuale loviri din neatentie a colegilor, un alt eveniment nedorit care sa agraveze starea copilului cu mana in ghips, etc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lipsa de cunostinte a educatorilor si directorului, frica si fuga de raspundere, drobul de sare... cam de aceea nu sunt primiti copii cu cate o problema saau alta in gradinita saau scoala.
Nu, nu este temei legal. Daca medicul nu i-a recomandat altceva, poate merge in colectivitate. Trebuie sigur vazut contractul si regulamentul, insa in mod normal exista o norma cu bolile pentru care un copil este refuzata sa intre in colectivitate. Nu pentru tuse, dureri in gat si mana in ghips, cum se practica.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Răspunsul corect l-ați primit deja: vedeți ce spune regulamentul, pe care l-ați acceptat în momentul în care ați ales grădinița.
Dar, că întotdeauna există și un "dar", credeți că educatoarea, în cazul particular al dvs., la câți copii are sub supraveghere, poate să acorde copilului dvs. protecția suplimentară necesară dată fiind "invaliditatea" lui de moment? Deci este în interesul copilului dvs. să fie expus unui risc? Nu trebuie ca dvs. și grădinița să vă situați pe poziții de confruntare, ci să aveți în vedere, cu prioritate, interesul copilului.

oapa a scris:

Copilul meu și-a rupt mâna la grădiniță și i s-a pus în ghips pe o perioadă de 2 săptămâni. O săptămână a stat acasă dar această săptămână am vrut să îl ducem înapoi la grădiniță întrucât s-a acomodat cu ghipsul și se descurcă cu toate activitățile de bază (îmbrăcat, mâncat, colorat). La grădiniță nu a fost primit sub pretextul ca nu au voie cu mâna în ghips la gradi. Nu am găsit un cadru legal pt asta. Mă puteți îndruma unde să caut? Este legal să nu îl primească?

Copilul nu este invalid. Nu stiu daca educatoarea poate sa acorde atentie, dar este de datoria ei sa o faca. Nu este nevoie de o protectie suplimentara, ci diferita.
Un parinte cu copil mic, in special mamele, sufera efecte deosebit de grave la locul de munca, hartuiri, imputari de absente legale, refuzuri de traininguri sau promovari pe motiv ca au copii mici. Pana la fortarea demisiei sau cercetari disciplinare abuzive. O mama cu un copil sub 7 ani este o persoana vulnerabila doar pentru ca are un copil. Sau mai multi.
Ghipsul sta pe mana 2-5 saptamani, de la caz la caz. Nu poti lipsi copilul de colectivitate si nici tu de la munca atata timp, situatia o vulnerabilizeaza si pe mama. Nu este o justificare nici pentru copil. Copilul acela nu are nimic, doar o mana in ghips. Legea nu justifica aceste tratamente, imi pare o discriminare pe criterii de boala. Maine nu se descurca cu un copil pentru ca deseneaza cu stanga si nu incape la masa, poimaine ca un copil are un picior mai scurt sau alta dizabilitate.
Toti avem drept la educatie, indiferent de particularitatile noastre si nu putem fi refuzati in comunitate pentru ca le-ar fi greu lor si nu s-ar descurca.
Pe de alta parte, tinutul copiilor acasa la orice semn de problema, dand semnalul ca nu mergem la gradi, scoala, munca la cea mai mica problema este o eductie proasta, o fuga de raspundere. Copilul trebuie sa mearga in comunitate si in conditii mai putin ideale, ca in viitor va trebui sa faca fata unor situatii in conditii mai putin ideale. Si asa fiind educat, daca va fi educator la randul sau in viitor, nu va fugi de a avea grija de un copil diferit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2025
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
In prezent, in tara, este declarata de catre MS, alerta epidemiologica de gripa. Copiii sunt reprimiti in comunitate cu conditia sa aduca adeverinta de la medic, cu nu este un pericol pentru restul copiilor care nu au avut gripa.
Ma gandesc, ca noi ne dam cu parerea aici, dar MS o poate face oficial printr-un act normativ in care sa nominalizeze ce afectiuni (in cazul de fata - mana in ghips), nu pot fi trecute in Regulamentele interioare de functionare ale scolilor, gradinitelor, creselor, pentru care nu este permis accesul copiilor in comunitate. Poate fi imvocata si o anume discriminare intre copii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul deca și violența în grădinițe/ bullying și altele... ... CBM CBM Ordinul Deca și violența în grădinițe/ bullying și altele... Bună ziua! Sunt mama unui copil minunat ,adoptat. Copilul are 4 ani și este înscris ... (vezi toată discuția)
Educatoare bagareata Ony2k2 Ony2k2 Buna ziua, Am mai scris pe forum , este vorba de fetita viitorului meu sot. Avea niste probleme si in urma unui consult psihologic s-a stabilit ca are mare ... (vezi toată discuția)
Întâmpin o problemă la grădiniță: vor să-mi exmatriculeze copilul pentru că e mai obraznic. au dreptul să facă asta? ionuthau ionuthau buna dimineata intampin o problema la gradinita azi sotia mea a dus copilul de dimineata la gradinita si a fost abordata de educatoare ca trebuie sa semneze un ... (vezi toată discuția)