avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi

Marți, 15 aprilie, are loc evenimentul: Reges-Online - Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de administrare remunerat la PFA?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de administrare remunerat la PFA?

Buna ziua.

Avand in vedere ca detinatorul unui PFA nu poate avea contract de munca cu propriul PFA, se poate face un contract de administrare remunerat?

Si daca se poate face un asemenea contract are dreptul la diurna pentru activitatea desfasurata in strainatate?

In conditiile actuale sumele care rezulta de plata, daca ai un PFA cu activitate consistenta, sunt mari. In conditiile unui contract de administrare remunerat ele ar fi repartizate pe parcursul anului.

Sau, cel putin, asa vad eu lucrurile in situatia sotului meu a carui activitate se desfasoare exclusiv in strainatate, pe proiecte, iar uneori se intampla sa fie cate o pauza intre ele.
Iar daca pauza este la inceputul anului...

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:03, 28 Ianuarie 2025
Nu se poate incheia un anumit contract .

Diurna pentru titularii de PFA/II
[ link extern ] /
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cu tot respectul, imi puteti explica de ce nu se poate incheia un contrat de administrare remunerat?
Exista vreo prevedere legala care interzice asta?

Programele de contabilitate, adaptate la contabilitatea PFA, permit acest lucru. Asa cum, daca exista un asemenea contract, care presupune depunerea declaratiei 112 si plata CAS, CASS si impozit, se poate inregistra diurna in contabilitate.
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2025
IUBONI, utilizator
Pentru acelasi motiv ca si pentru neincheierea c.i.m. .titularul PFA il incheie cu el insusi.!!!

Nu programele de contabilitate fac legea .
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
In aceste conditii va rog sa-mi explicati:
1) cum procedez cu cheltuielile necesare, sa zicem, traiului in strainatate, care la salariati sau venituri asimilate salariilor sunt cuprinse in diurna.
2) cum pot face sa nu ma incarc cu toate cheltuielile la inceputul anului pentru tot anul anterior, ci sa le platesc in cursul anului.
Deoarece reprezentantul legal al unui PFA/II nu se poate angaja pe el însuși, nu își poate acorda diurna și nici nu poate deduce cheltuielile aferente cu diurna pentru deplasările sale. Poate deduce numai cheltuielile de transport și de cazare.
- citat din link-ul anterior postat -

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua Am citit articolul de astazi cu delegarea si detasarea, dar se refera numai la salariati. Eu am infintat un PFA, unde lucrez mult in teren, drept ... (vezi toată discuția)
Inregistrare avans spre decontare cecesia cecesia Asociatul unei firme care este si administratorul unui SRL poate lua avans spre decontare daca nu este salariat?Care este monografia contabila:- avans spre ... (vezi toată discuția)
Deducere diurna zile creatza_70 creatza_70 Buna ziua, Este ok ca o PFA sa-si deduca diurna de 32,5 lei/zi (calendaristica) precum si cei 30 lei/noapte, in cazul in care nu se cazeaza la unitati ... (vezi toată discuția)