avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj de bunuri in caz de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj de bunuri in caz de divort

Buna

Sotul meu si eu suntem in proces de divort. El e german iar eu romanca. Noi am ajuns la un acord drept care eu renunt la toate bunurile in comun din germania (incluzand tot tipul de pensii care prin lege imi revin) iar el renunta la casa care o avem in romania. Eu sunt proprietara terenului fiindca legea romana nu permite, sau cel putin nu permitea ca un strain sa cumpere teren, iar casa e pe numele la amandoi. Judecatoria germana a decis ca inainte de sentinta de divort el trebuie sa inscrie casa doar pe numele meu. Dupa ce se dovedeste ca doar eu sunt prorietar pe casa si teren, judecatoria ne va da divortul, NU INAINTE.
Am consultat un avocat care mi-a spus ca acest lucru nu e posibli, deoarece inscrierea pe numele meu se poate face doar dupa divort. Alta posibilitate ara fi sa donez sau sa vand casa, lucru care nu sunt dispusa sa fac.
Imi poate spune cineva daca exista vreo alta posibilitate? O procura de la judecatoria germana confirmand si cerand indeplinirea sentintei emise?

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: nicolaescu_alina , utilizator 19:39, 25 Martie 2010
Se intampla asa deoarece ati dorit sa faceti si partajul tot in cadrul actiunii de divort, si nu dupa. Poate asa prevede legislatia germana? fiindca la noi se poate face partajul separat , in urma finalizarii divortului. Oricum, casa fiind bun comun, nu o puteti nici vinde sau dona fara acordul sotului ...poate si calea invocata de dvs., ar fi , ipotetic vorbind, posibila..insa nu prea cred. Cel mai convenabil ar fi fost sa divortati in Romania daca aveti si aici transcrisa casatoria, daca ati avut aici domiciliul comun. Sau, daca legea germana permite, sa retrageti capatul de cerere cu privire la partaj, urmand a-l solutiona dupa pronuntarea divortului, pe cale amiabila.
Habar n-am ce scrie in legea germana, dar nu cred ca n-ar fi si acolo posibila disjungerea (separarea) celor doua cereri: cea de divort de cea de partaj in sensul constituirii unui dosar separat de partaj care sa fie solutionat dupa divort. (s-ar putea sa fie si aici o problema de acord al partilor).

Pe de alta parte imi pare ciudata exprimarea "renunt la" ...
Cand avem impreuna obiectul A si B, nu spun ca eu renunt la A si tu renunti la B, ci ca eu il iau pe B si tu il iei pe A. (e o chestiune de ...nuanta, si trebuie vazut daca nu cumva nuanta asta e problema).
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
romascanu, moderator
Da aici in germania partajul se face in cadrul actiunii de divort nu dupa divort. In acest fel se incearca sa se protejeze ambele parti. Legea germana considera ca aceste lucruri trebuiesc stabilite inainte sentintei de divort. Dupa ce se vede clar cine ramane cu ce, atunci judecatorul ia decizia daca impartirea de bunuri e corecta sau nu. Daca se decide ca impartirea de bunuri nu e in dezavantajul niciunuia atunci se da sentinta de divort.
Din pacate nu putem divorta in romania datorita faptului ca ne-am casatorit in germania. Iar in germania ni s-a spus ca sentinta se va da doar dupa ce ei sunt siguri ca eu primesc partea acordada (in acest caz casa). Fara acest lucru nu se poate emite sentinta de divort.
buna ziua.
o posibilitate ar fi sa suspendati procesul de divort in germania si sa investiti instanta romana cu aceasta cerere.
chiar daca casatoria s-a oficializat in germania, dvs. daca aveti cetatenie romana puteti transcrie certificatul de casatorie in tara.
ulterior veti putea divorta in romania si va fi mai simplu, cel putin in ceea ce priveste procedura de divort. ;)
trebuie sa va contrazic......
divortul in germania se face in locul unde cei doi, sot si sotie au avut ultimul domiciliu!
deci, eu ca cetatean roman cu domiciliul in strainatate, sunt obligat de lege sa divortez in tara unde am/avut amandoi ultimul domiciliu....:(.....tampita lege....ar fi mult mai simplu si mai ieftin in Romania...insa nu se poate!
o zi buna!

Alte discuții în legătură

Sunt căsătorită în germania, cu regim matrimonial separație de bunuri. Îmi pot vinde terenurile din românia? nness nness Buna ziua, sunt casatorita in Germania cu un cetatean german. Avem bunuri separate. Am cumparat terenuri in Romania unde eu am cota de 1/1 . Pot sa le vand ... (vezi toată discuția)
Partaj raluka06 raluka06 locuiesc de 10 ani in Italia si sunt casatorita cu un cetatean roman.Casatoria a avut loc in Romania.Actiunea de divort o voi intenta in Romania insa in ceea ... (vezi toată discuția)
Regimuri matrimoniale dariaU dariaU Speta : un cetatean roman impreuna cu sotia sa, cetatean german, dobandesc impreuna in romania, un imobil casa de locuit. Conform legislatiei romane ... (vezi toată discuția)