Buna ziua,
Am un antecontract incheiat pentru cumpararea unui imobil impreuna cu prietena mea, fiecare cu cota parte de 1/2. Avansul a fost de 60k euro, fiecare am dat jumatate. Intre timp, ne-am despartit si as vrea sa ii cumpar partea in momentul in care imobilul va fi gata pentru vanzare, sa fac eu creditul pentru restul sumei si sa raman unic proprietar. Intrebarea mea e daca/cum se poate include partea ei de avans in credit la incheierea contractului de vanzare-cumparare? Nu am posibilitatea sa ii dau 30k euro fara a fi inclusi in credit.
Trebuie sa discutati cu banca si cu fosta prietena.
In primul rand verificati daca cei 30k acopera avansul minim cerut de banca. Daca cei 30k acoera avansul minim la notar se vor face 2 acte de vanzare-cumparare:
- fosta prietena va va vinde partea ei din imobil
- dezvoltatorul va va vinde restul
Teoretic se poate, practic insa depinde de banca.
Cu fosta prietena coproprietara dar nu si codebitoare la credit nu cred ca veti gasi vreo banca dispusa sa accepte un astfel de aranjament. Din nou, nu ar fi o problema legala, ci doar o chestiune de accept al bancii.
O alta varianta ar fi sa solicitati jumatate din avans inapoi, dar aici tine de dezvoltator daca este sau nu acord.
O ultima varianta, daca nici una din cele de mai sus nu merg si va incadrati cu veniturile in gradul maxim de indatorare, este sa verificati daca puteti face un credit de nevoi persoanale din care sa o despagubiti pe fosta prietena.
Am scris cele de mai sus prespunand ca si fosta prietena ar fi de acord sa renunte la imobil si sa o despagubiti pt avans.
"fosta prietena va va vinde partea ei din imobil" Pai inainte de a contracta creditul, ea practic nu are nicio parte din imobil, ca avem doar ante-contract, care e o promisiune de cumparare. Dezvoltatorul 100% nu ne da nimic inapoi.
Ar mai fi o "idee" la care m-am gandit. Sa cumpere prietena apartamentul (sa contracteze ea creditul, actul de vanzare - cumparare sa fie intre ea si dezvoltator), apoi sa mi-l vanda mie si sa inchida creditul. Dar asta ar insemna sa pierdem ceva bani cu taxe notariale/impozite si dobanzi.