avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul cota parte acoperis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul cota parte acoperis

Bună ziua
In blocul in care locuiesc a fost reparată o parte a acoperișului și s-au decis în ședința asociației de proprietari ca fiecare apartament să plătească 600 de lei în tranșe de cate 200 de lei. In bloc suntem 4 proprietarii care deținem cate un apartament cu o camera, restul de 16 proprietari deținând cate un apartament cu doua camere. Din cate știu eu, suma alocată reparației acoperișului și a părților comune este în funcție de cota parte indiviză pe fiecare apartament și nu e normal sa se plătească suma fixa pe apartament. Mai mult decât atât, nu știm exact cat a costat reparația , asociația avea în jur de 8000 de lei fond de reparatii iar la ședința s-a decis inca o sumă de 600 de lei, "să fie în cont pe viitor".. Am contactat administratorul, l-am rugat sa calculeze cota parte pentru apartamentele cu o camera, a zis că la ședința s-au decis suma fixa de 600 pe apartament, indiferent de camere. Vă rog să-mi spuneți ce am de făcut în această situație, cât ar trebui să plătesc la o cota parte de 3,39/100, nu doresc sa apar cu restante la plata, dar nici să plătesc mai mult decât prevede legea.
Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2025
RAMAGE, utilizator
Cel mai recent răspuns: marianliviuh , utilizator 10:39, 31 Ianuarie 2025
Buna ziua

Conform legii 196/2018, acest tip de reparatie se distribuie pe cota parte indiviza (art 85) si nu pe beneficiari (apartamente)

Notificati in scris presedintele asociatiei si comitetul executiv in legatura cu acest aspect.

De asemenea, conform aceleiasi legi (art 28) proprietarii au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora. Totodata, proprietarii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.

De asemenea aveti dreptul sa solicitati informatii legate de costul lucrarilor (facturi etc...)

Legat de alimentarea fondului de reparatii este normal ca dupa niste cheltuieli foarte mari acest fond sa se reintregeasca. Valoarea fondului e stabilita in adunarea asociatiei de proprietari.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, legea este clară, reparațiile la părțile comune se plătesc pe cota parte. Întrebarea mea este ce efect poate avea legea atâta timp cât asociațiile au dreptul să decidă ce suma trebuie achitată lunar pentru fondul de reparatii, sumă care se achită pe apartament , indiferent de cota parte. Din suma totală se plătesc toate reparațiile, acoperiș, interfon, ușa de intrare, etc.. fără să mai fim informați de costurile unei lucrări. Atunci unde intervine puterea legii, din moment ce la fondul de reparații are fiecare proprietar aceeași sumă achitată lunar.?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2025
RAMAGE, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La noi în bloc și contributia lunara la fondul de reparații se face în funcție de suprafața apartamentului, deci atunci când se executa o reparație și se iau bani din acest fond practic se iau bani în funcție de cotă.

RAMAGE a scris:

Da, legea este clară, reparațiile la părțile comune se plătesc pe cota parte. Întrebarea mea este ce efect poate avea legea atâta timp cât asociațiile au dreptul să decidă ce suma trebuie achitată lunar pentru fondul de reparatii, sumă care se achită pe apartament , indiferent de cota parte. Din suma totală se plătesc toate reparațiile, acoperiș, interfon, ușa de intrare, etc.. fără să mai fim informați de costurile unei lucrări. Atunci unde intervine puterea legii, din moment ce la fondul de reparații are fiecare proprietar aceeași sumă achitată lunar.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatii acoperis bloc nick_italianman nick_italianman Cum se calculeaza cota individa la plata reparatiei unui acoperis de bloc pt. fiecare apartament.Sunt obligat prin lege sa platesc la renovarea acoperisului ... (vezi toată discuția)
La tevile de calorifer din apartament esti obligatorie plata pentru reparatii? Danny28 Danny28 Buna ziua...Administratia din blocul meu ma forteaza de ceva timp incoace sa platesc un fond de reparatii in valoare de 80 de lei in fiecare luna timp de 4-5 ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari martamihali martamihali Am reparat acoperisul blocului prin As. de proprietari ni s-a stabilit o cota indiviza pentru toti proprietarii pe care am platit-o integral.Acum suntem dati ... (vezi toată discuția)