avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La tevile de calorifer din apartament esti obligatorie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La tevile de calorifer din apartament esti obligatorie plata pentru reparatii?

Buna ziua...Administratia din blocul meu ma forteaza de ceva timp incoace sa platesc un fond de reparatii in valoare de 80 de lei in fiecare luna timp de 4-5 luni la tevile de calorifer din apartamentul meu...Ma ameninta cu darea in judecata si eu nu imi permit sa platesc..va rog sa imi spuneti daca exista vreo lege care ma poate proteja in cazul in care plata nu este obligatorie..In cazul acesta nu am ce face :( :sorry:
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:20, 4 Septembrie 2013
Obligatia achitarii sumelor impuse in lista lunara de intretinere revine fara exceptie tuturor proprietarilor
Fondul de reparatii este legal prevazut si daca asociatia de proprietari-prin reprezentantii sai au decis constituirea acestui fond-toti proprietarii detin obligatia achitarii acestuia
Nerachitarea in termernul stabilit a sumelor impuse in lista lunara de intretinere da dreptul asociatiei sa aplice penalitati,iar daca proprietarul staruie sa nu achite debitul,asociatia de proprietari poate dispune aplicarea disp art 50 si 51 din L nr 230/2007

ART. 46
Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a
cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de
furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari,
inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.
ART. 47
Cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în
proprietăţi individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii
individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor,
dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
ART. 48
(1) Stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comună ce revine
fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac proporţional cu cota-parte indiviză
din proprietatea comună.
(2) Cheltuielile efectuate de asociaţia de proprietari pentru plata unor servicii de
utilităţi publice sau de altă natură, legate de proprietăţile individuale din condominiu
şi care nu se facturează individual pe fiecare dintre acestea, se repartizează după
acelaşi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, în conformitate cu prevederile
contractului încheiat cu furnizorul respectivului serviciu.
ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru
orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată.
Penalizările nu vor fi mai
mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de
30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să
poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile
calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul
fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata
penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu
reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
ART. 50
(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice
proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile
asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.

(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de
oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice
modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
ART. 51
(1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra
apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din
condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru
sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari,
după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul
cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei,
la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima
listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu
de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari
sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă
plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la
alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
Danny28 a scris:
Administratia din blocul meu ma forteaza de ceva timp incoace sa platesc un fond de reparatii...

Cum adica va forteaza? Vi se solicita numai dumneavoastra sa platiti acest fond de reparatii sau si celorlalti vecini?
...la tevile de calorifer din apartamentul meu...
Ce s-a intamplat cu tevile de calorifer din apartamentul dumneavoastra?
Povestiti-ne sa putem intelege.

Cu tevile nu s-a intamplat nimic,doar ca vor sa le inlocuiasca cu unele noi,iar eu nu am posibilitatea de a plati aproximativ 400 de lei,dar nu sunt singurul care trebuie sa plateasca ci tot blocul...Ce ma deranjeaza este faptul ca nu se ia in considerare ca eu locuiesc intr-un apartament cu 2 camere iar cei de la 3 si 4 platesc la fel ca si mine. Ar fi trebuit sa se imparta pe numarul de camere dintr-un apartament.
Principial, o reparatie, o lucrare de modernizare, de intretinere a proprietatii comune, se plateste proportional cu cota-parte indiviza, nu cu numarul de camere.

Poate insa la celelalte apartamente sunt acelasi numar de coloane ca si la dv. in apartament si atunci, probabil, s-a considerat ca toata lumea sa plateasca in mod egal...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Colocatari rauplatnici ieia ieia Buna ziua. Va solicit un sfat juridic pentru urmatoarea problema: suntem un bloc cu 10 apartamente proprietate personala. Unul dintre locatari si-a montat ... (vezi toată discuția)
Plata cotei comune la incalzire ieia ieia Suntem o Asociatie de proprietari, intr-un bloc cu 10 apartamente. Unul dintre proprietari si-a instalat centrala de incalzire cu gaz. Ca sa nu mai fie obligat ... (vezi toată discuția)
Plata intretinerii cu o suma oarecare,ori defalcata sacalul09 sacalul09 As dori ca cunoscatorii care s-au lovit de aceasta problema,sa imi explicare si in ce baza se poate plati cotelor de contributie la plata intretinerii ... (vezi toată discuția)