avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotul a mostenit in 2020 35.000 de euro. Cu ei, in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotul a mostenit in 2020 35.000 de euro. Cu ei, in ...

Buna ziua. Sotul a mostenit in 2020 35.000 de euro. Cu ei, in 2020 a cumparat un teren si ne-a trecut pe amandoi proprietari. In Cartea Funciara actuala suntem amandoi trecuti proprietari in comun. Pretul prezent al terenului este 100.000 euro. Sotul acum vrea divort si sustine ca terenul este numai al lui si nu face parte din masa partajabila. Are dreptate sau nu?
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 09:54, 31 Ianuarie 2025
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un bun cumparat in timpul casniciei, in comun, este partajabil, daca nu exista precizari exprese in acte (de exemplu - banii provin din mostenirea sotului).
Sotul Poate face dovada provenienței sumei moștenite teoretic oricare dintre părți poate rasturna prezumția contribuției egale la dobândirea unui bun și poate sa demonstreze ca a avut o contribuție majoritara sau exclusiva .Problema e complexa ,nu se rezolva pe un forum ..
Nu prea vad de ce ar fi complicata situatia. Este, in fapt foarte simpla.

Sotul si fratele lui au mostenit o casa. Au vandut-o, au impartit banii, fiecare a primit 35mii euro in cont separat.

Sotul meu, cu cei 35mii, a cumparat in 2020 terenul care costa atunci fix 35mii, cu banii direct din cont, ne-a trecut pe amandoi proprietari in CF si contract. Nu exista nicaieri in acte mentiunea expresa ca terenul este cumparat cu banii mosteniti sau este al lui.

Terenul acum valoreaza 100mii euro. Normal este, si moral, ca el sa isi ia inapoi mostenirea, cei 35mii, iar restul, 65mii, subt profit comun, sa se imparta la doi.

Si eu am luat de la el o celula si atat, acum 16 ani, am dezvoltat-o, am nascut-o, am crescut-o pe fata singura, fara implicarea lui, dar acum, aparent, legal, fata este si a lui....deci acelasi principiu, nu credeti? Desi da, stiu ca vorbesc despre o fiinta, nu despre bunuri, dar principiul comunitatii ar trebui sa primeze. La urma urmei asta inseamna casatorie, nu? Ca impartim totul, la bine si la greu.

Va pare normal - si mai ales - moral , sa primesti ceva pentru nimic ? Hmmm … Au americanii o vorba : “ to get something for nothing “ … De profit poate fi vorba doar din investitie . Ori , dvs. nu ati investit nimic , de ce sa aveti parte din profit ? A existat un boom imobiliar prin 2007 - 2008 , cand preturile la case , terenuri , apartamente , au crescut absurd de mult , Apoi s-au prabusit dramatic . Intr-un asemenea caz ipotetic , daca terenul ar valora acum mult mai putin ( sa zicem , 20.000 euro ) ati “ sari “ sa-i dati jumatate din diferenta ? Sau… pierderea nu mai e comuna ?
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2025
CHKa, utilizator
bunul e comun prin prisma legii, mai departe, fiecare va avea varianta lui de aparare in instanta si aceasta va hotari.
valoarea bunului se socoteste la data partajului, deci veti avea de impartit valoarea de acum, domnul va dovedi ca a contribuit mai mult la dobandirea lui si poate obtine o cota majorata, ma indoiesc ca instanta va decide ca e bun propriu.
Sotul nu a stiut, nu s-a sfatuit cu nimeni la acea vreme, dar putea sa specifice in act ca e cumparat cu banii lui si terenul e propriu pt ca inlocuieste un alt bun propriu, asa era propriu si in acte si nu mai luati nimic. Acuma... eprezumat a fi comun ca asa e legea si trebuie partajat.
luati-va avocat, bun.
personal, sunt curioasa ce a hotarat instanta, poate reveniti,
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2025
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Se poate câștiga în instanta cu un asemenea caz? mitachealina mitachealina Bună ziua stimați colegi și colaboratori. Va rog ajutati-ma sa salvam un suflet minunat dintr-o situație disperata și critica de ani de zile. După ani ... (vezi toată discuția)
Mostenirea mea - cumparam impreuna cameliaagafia cameliaagafia Am un apartament mostenire de la mama mea. In cazul in care il vand si eu si sotul cumparam o alta casa impreuna, pot sa o pun numai pe numele meu? Sau ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doresc sa stiu daca in urma partajului, eu si copilul ... Oprea M Oprea M Buna ziua, Doresc sa stiu daca in urma partajului, eu si copilul avem drept la o parte din apartamen?Las si detaliile mai jos: concubinaj intre anii 2001-2009, ... (vezi toată discuția)