avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chemare in garantie in cadrul somatiei de plata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chemare in garantie in cadrul somatiei de plata

un judecator a admis cererea de chemare in garantie formulata in cadrul procedurii somatiei de plata, iar un altul ( din cadrul aceleiasi instante ) a respins o altfel de cerere motivat de faptul ca somatia de plata este o procedura speciala si chemarea in garantie se face doar in procedura prevazuta de dreptul comun. Credeti ca mai are rost sa formulez cerere in anulare?
Cel mai recent răspuns: mars0212 , utilizator 22:23, 1 Noiembrie 2006
nu stiu de partea cui esti, dar a procedat corect judecatorul care a respins cererea de chemare in garantie. Pentru a se pronunta ordonanta in cadrul somatiei de plata este suficient daca se dovedeste ca este vorba despre o creanta certa, lichida, exigibila si insusita de debitoare, neintrandu-se in cercetarea fondului.
Creanta , reprezentand contravaloarea unor servicii , indeplinea conditiile impuse de art. 1 din OG 5. La randul meu, aceleasi servicii le-am furnizat unui beneficiar , care nu mi le-a mai platit in termenul scadent. Furnizorul meu a avut un avans de cateva zile fata de termenul de scadenta al beneficiarului meu ( devenit debitor ), termen in care m-a achitionat in justitite. Si creanta mea , la data cand am formulat cererea de chemare in garantie , era certa, lichida si exigibila. Inclin sa cred , totusi, ca respingerea cererii mele este intemeiata. Dar tot voi promova cerere in anulare.....Multumesc pentru interes.
cel mai corect ar fi fost sa introduci si tu actiunea de somatie de plata impotriva debitorului tau si sa incerci sa demonstrezi cumva instantei de unde a rezultat debitul pe care esti somat sa-l platesti. In legattura cu cererea de chemare in garantie, ea este intr-adevar prevazuta in cazul cercetarii fondului cauzei si nu in cadrul unor proceduri speciale.
Eu apreciez ca este admisibila chemarea in garantie in cadrul somatiei de plata pentru aceeasi ratiune pentru care este admisibila si in cadrul procedurii obisnuite: existenta unui drept garantat si, corelativ, a obligatiei de garantie. Daca instanta stabileste ca x este debitor in conditiile procedurii speciale, nu vad de ce sa nu fie permisa activarea obligatiei de garantie in cadrul aceleiasi proceduri. De altfel, nu exista o prevedere speciala in acest sens. Si eu as promova calea de atac. Succes.
Eu apreciez ca este admisibila chemarea in garantie in cadrul somatiei de plata pentru aceeasi ratiune pentru care este admisibila si in cadrul procedurii obisnuite: existenta unui drept garantat si, corelativ, a obligatiei de garantie. Daca instanta stabileste ca x este debitor in conditiile procedurii speciale, nu vad de ce sa nu fie permisa activarea obligatiei de garantie in cadrul aceleiasi proceduri. De altfel, nu exista o prevedere speciala in acest sens. Si eu as promova calea de atac. Succes.

Alte discuții în legătură

Proba in somatia de plata Ariadna Gorea Ariadna Gorea Intr-o actiune avand ca obiect somatie de plata poate fi folosit ca mijloc de proba si materialul dintr-un dosar penal care s-a solutionat la parchet. ... (vezi toată discuția)
Reconventionala in cadrul somatiei de plata Stie cineva care e practica in cazul in care paratul depune cerere reconventionala la cererea de emitere a somatiei de plata? Instanta respinge automat cererea ... (vezi toată discuția)
Conciliere inainte de deschidere insolventa? victoriada victoriada Am un debit recunoscut expres de debitor. Am formulat cerere pe OUG 119/2007. S-a respins, zic eu nejustificat. Nu am mai facut nici o conciliere, considerand ... (vezi toată discuția)