Bună seara!
Am următoarea întrebare: dacă am absolvit o facultate la zi, cu diplomă de licență, iar această perioadă se suprapune cu stagiu de cotizare contributiv, primesc punctaj la calcularea pensiei sau nu? Mi-am depus dosarul la casa de pensii, iar de la ghișeu mi-a dat înapoi copia duoă diploma de absolvire, zicând că nu sunt în drept să primesc puncte. Parcurgând legea 360/2023 și normele de aplicare am găsit următoarele articole care fac referire la problema mea:
Legea 360/2023
Art. 86.
(2) Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. a), b) şi e) punctajul lunar este de 0,25 puncte.
(4) În cazul persoanelor care se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la art. 14 alin. (1) şi care, în aceeaşi perioadă, au realizat, conform legii, stagii de cotizare contributive, la calculul punctajului
lunar al asiguratului se ia în considerare câştigul brut lunar/venitul lunar asigurat
Art. 138.
(2) Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. a) şi b) realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizează salariul minim pe economie, brut sau net, după caz, ori salariul de bază minim brut pe ţară din perioadele respective
(5) Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. a) şi b), realizate în intervalul cuprins între data de 1 aprilie 2001 şi data intrării în vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizează 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective
Norme de aplicare:
Articolul 13
(5) Perioadele necontributive și perioadele asimilate stagiului de cotizare se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile legii, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public și a realizat stagiu de cotizare contributiv..
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns:
lupmarcel , utilizator
20:40, 30 Ianuarie 2025