avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... punctaj pensie Pentru perioadele asimilate prevăzute ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

punctaj pensie Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. ...

punctaj pensie
Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin 1 lit a și b din legea 360/2023 există două articole care fac referire la determinarea punctajului lunar, este vorba de art. 86 alin 2 și art. 138 alin 2. Vă rog să-mi spuneți în care situații se aplică fiecare din cele două articole? Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:29, 8 Aprilie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. a), b) și e) din lege punctajul lunar este de 0,25 puncte. - art.86 alin.2 , adica , pentru :
a) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
b) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. a) și b) realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizează salariul minim pe economie, brut sau net, după caz, ori salariul de bază minim brut pe țară din perioadele respective. - art.138 alin.2 .

Art.138 alin. se aplica pentru facultatea si armata cu periode pana la 01.04.2001

Art.86 alin. se aplica pentru facultatea si armata cu periode dupa 01.04.2001
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada asimilata stagiului militar johnny_1961 johnny_1961 Buna seara Pentru perioda stagiului militar cat este punctajul care se adauga pentru o perioada de 1 an si 6 luni ? Multumesc frumos (vezi toată discuția)
Bună seara! am următoarea întrebare: dacă am absolvit o facultate ... lupmarcel lupmarcel Bună seara! Am următoarea întrebare: dacă am absolvit o facultate la zi, cu diplomă de licență, iar această perioadă se suprapune cu stagiu de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie pt. limita de varsta Haimi Haimi Va salut. Am o intrebare legata de recalcularea pensiei privind perioada de 5 ani asimilata studiilor superioare, care a tot fost amanata, ultimul termen ... (vezi toată discuția)