Buna ziua!
As dorii sa reclam un medic de familie, care sunt pasii, unde ma pot adresa?
Marti 28.01.2025, am
facut o programare la dansa pt joi, asistenta spunand ca pot sa ma prezint intre orele 14-15.
Joi 30.01.2025, m-am prezentat usa inchisa. Vineri dandu-mi mesaj ca a uitat de mine, avand o urgenta. I-am spus asistentei ca vin sa ridic fisele familiei mele ( mama, tata, frate, eu).
Ma prezint vineri, dar am ridicat doar fisele familiei, fiindcă FISA MEA NU ESTE DE GASIT.
Spunandu-mi ca poate m-am mutat eu si nu mai stiu unde mi-am mutat fisa, trimițându-ma la CAS, sa ii mint pe dansii ca eu nu stiu de medic de familie am, sa imi spuna CAS.
Eu niciodata si nici parintii mei nu mi-au mutat fisa.
In anul 2022 medicul de familie s-a pensionat, preluand pe rand 2 medici,
Practic istoricul meu medical de cand m-am nascut nu exista!
“ POT AVEA MEDIC DE FAMILIE DACĂ NU SUNT ASIGURAT?
Oricine ar trebui să aibă medic de familie! Puțini știu însă că pot fi înregistrați în evidența unui medic de familie chiar și dacă nu sunt asigurați și pot beneficia de un pachet minimal de servicii.
Persoanele neasigurate care vor să beneficieze de acest pachet de servicii minimale trebuie să meargă cu cardul de sănătate și cu buletinul la medicul de familie pentru a se înregistra pe lista lor de pacienți.
Persoanele neasigurate se pot însă adresa medicului de familie pentru consultații sau alte servicii contra cost, care nu presupun decontarea de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Spre exemplu, dacă aveți o viroză, medicul de familia vă poate consulta și prescrie un tratament, iar la final veți achita contravaloarea acestui serviciu. ”
Conform acestor informații, fisa mea trebuie sa fie acolo, pt ca nu a retras-o nimeni.
Dacă medicul de familie la care aveați fișa a ieșit la pensie, nu mai aveți pe cine să reclamați pentru aruncarea fișei unui neasigurat, de catre noul medic de familie.
`
Cum devii asigurat?
În România, asigurarea în sistemul de sănătate se face prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Persoanele care au un loc de muncă și primesc venituri din salarii sunt asigurate automat prin contribuțiile plătite de angajator și angajat către sistemul de sănătate.
Persoanele fără venituri sau care nu sunt asigurate prin intermediul locului de muncă, pot fi asigurate prin sistemul de asigurări de sănătate publică, prin plata unei contribuții individuale. De asemenea, există posibilitatea de a fi asigurat prin intermediul unui membru al familiei care este deja asigurat în sistemul de sănătate. Pentru a obține informații detaliate cu privire la procesul de asigurare, contactează Casa de Asigurări de Sănătate locală.