avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament cu uzufructul parintiilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament cu uzufructul parintiilor

Buna ziua,

Doresc sa va intreb pt ca avem urmatoarea situatie:
Pe apartamentul unde locuiesc parintii mei, eu am un contract de vanzare cumparare cu uzufruct pt ambii parinti. Anul acesta dorim , de comun acord , vinderea acestuia pt ca ei sa poata platii o parte din ipoteca unui nou inmobil in alta localitate. Eu locuiesc in Spania de 20 ani si am 2 frati . O sa merg in tara sa vedem cum putem face mai bine pt a vinde si ei sa ramana cu banii. Eu m am gandit ca poate dand acordul prin notar ei vor putea vinde si dispune de bani respectivi. Cum ma afecteaza pe mine din punct de vedere fiscal aceasta vanzare? Cum am putea face mai bine in acest caz pt mine si pt ei? eu nedorind acei bani dupa vanzare trebuie sa fac ceva previind acest lucru?
Va multumesc din suflet
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2025
CRISTINAdc, utilizator
Cel mai recent răspuns: CRISTINAdc , utilizator 22:03, 7 Februarie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă înțeleg bine, dvs sunteți nudul proprietar și părinții dețin uzufructul. În acest caz ei nu pot vinde fiindcă nu sunt ei proprietarii, ci dvs. Teoretic puteți vinde și acum, dar prețul ar fi mic fiindcă vindeți nuda proprietate, iar cumpărătorul să intre în drepturi după decesul ambilor uzufructuari. Soluția e ca părinții să renunțe la uzufruct (procedură notarială), după care dvs vindeți.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs vindeti ca dvs sunteți proprietar, deci venitul e al dvs, chiar dacă le dati procura. Mai departe, ori cumparati pe numele dvs ( puteti face asta cu alta procura) si le dați drept de uzufruct, ori le donati banii sa își ia ce doresc, dar faceți contract și scrieti ca în cazul decesului lor înaintea dvs, ca banii sa vi se întoarcă în patrimoniu. Asta dacă nu vreți sa aveți de dezbatut succesiuni.
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2025
gi-jane2, moderator
Multumesc frumos pt raspuns

adriandimitriu a scris:

Dacă înțeleg bine, dvs sunteți nudul proprietar și părinții dețin uzufructul. În acest caz ei nu pot vinde fiindcă nu sunt ei proprietarii, ci dvs. Teoretic puteți vinde și acum, dar prețul ar fi mic fiindcă vindeți nuda proprietate, iar cumpărătorul să intre în drepturi după decesul ambilor uzufructuari. Soluția e ca părinții să renunțe la uzufruct (procedură notarială), după care dvs vindeți.

Multumesc pt raspuns

gi-jane2 a scris:

Dvs vindeti ca dvs sunteți proprietar, deci venitul e al dvs, chiar dacă le dati procura. Mai departe, ori cumparati pe numele dvs ( puteti face asta cu alta procura) si le dați drept de uzufruct, ori le donati banii sa își ia ce doresc, dar faceți contract și scrieti ca în cazul decesului lor înaintea dvs, ca banii sa vi se întoarcă în patrimoniu. Asta dacă nu vreți sa aveți de dezbatut succesiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie, drept de uzfruct ContSters255863 ContSters255863 In cazul in care in clauzele unui contract de donatie se precizeaza ca donatorii au drept de uzfruct asupra imobilului donat, pana la moartea donatorilor, si ... (vezi toată discuția)
Contract v-c pe nume copil major MoP MoP Buna ziua. Dorim sa achizitionam o casa direct pe numele copilului major. Putem face acest lucru stipuland in contract uzufruct\\/ habitat viager (nu ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager lucianus80 lucianus80 daca sotia mea este proprietara nuda si parintii ei au drept de uzufruct viager,poate fii sotia mea data afara din casa? multumesc (vezi toată discuția)