avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate intre frati (sora si frate) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate intre frati (sora si frate) ...

drept de proprietate intre frati (sora si frate)

1. Daca tatal nostru a decedat, avand o casa la tara si un apartament in oras, ambele fiind pe numele parintilor, I se revine o patrime 1/4 mamei?

Apartamentul avand peste 30 de ani de cand a fost cumparat, locuind numai eu aici, dar vreau si o portiune la casa parinteasca, fiind locul unde am copilarit, daca exista intelegere cu mama, se poate trece apartamentul pe numele meu, dar sa am dreptul si la casa de la tara? si cum s-ar putea face? (asta daca vrea si fratele, daca nu vrea fratele, in instanta?)

2. Daca nu vrea nici mama, nici fratele, sa semneze, cum se impart cele 2 proprietati?

3. In caz ca mama a decedat, iar fratele nu vrea sa iau apartamentul si o parte de la tara, cum se procedeaza? doar cu avocat si instanta? sau se vand ambele si imparte 50/50?

Daca cineva ma poate ajuta cu un sfat si cum ar fi cel mai corect. (asta daca va exista intelegere intre noi)
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2025
un1ck, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:36, 2 Februarie 2025
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă sunt bunuri comune, mama are prin lege jumatate și va mosteni 1/4 din ce a avut tata, asta face ca partea dvs sa fie mica, de cca 16.5%
Vreti si casa și apartamentul? Tare asta.
Nu va poate da mama partea ei nici daca vrea, pana nu dezbateti succesiunea.
Succesiunea se dezbate amiabil la notar sau în instanta.
Daca decedeaza mama veti mosteni si pe ea, astfel veti imparti averea egal cu fratele.
Vedeți fiecare cu care imobil vreti sa ramaneti, ce valoare are fiecare si cel ce rămâne cu imobilul mai valoros, va plati o suma de bani celuilalt pt echilibrarea loturilor.

Daca lasati lucrurile sa se imparta după lege, nu aveti cum sa ramaneti cu ap și cu parte din casa de la tara. Veti avea ap, doar dacă o convingeti pe mama sa va dea cota ei și făcând partaj cu fratele.
Ultima modificare: Duminică, 2 Februarie 2025
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia ... filipconstantin filipconstantin Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia a primit 63% iar eu 37% din singurul bun un apartament) acum singurul frate al tatalui vrea sa ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune danicka danicka Dupa decesul tatalui meu (2001) si ca urmare a dezbaterii succesiunii in 2008, fratele meu si eu suntem mostenitori ai unui apartament cu 3 camera si ai unei ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune florincioxi florincioxi In urma decesului tatalui meu, s-a facut succesiunea asupra imobilului unde locuia impreuna cu mama mea, stabilindu-se urmatoarele: - mama mea detine ... (vezi toată discuția)