Am o intrebare: daca x a lasat un testament de care sa beneficieze y (neinrudita cu x), dar x are doi nepoti, cat este rezerva succesorala a nepotilor?
Iata cum suna legea:
MOSTENITORII REZERVATARI
Din dispozitiile art. 841, 843 C. civ. si art. 2 din Legea nr. 319/1944 rezulta ca mostenitorii rezervatari sunt doar descendentii,
ascendentii privilegiati si sotul supravietuitor ai defunctului
1. Descendentii
Cuantumul rezervei. Potrivit art. 841 C. civ., in cazul in care la mostenire vin copii ai defunctului, cotitatea disponibila a
mostenirii nu poate depasi:
-1/2 din mostenire, daca lasa un copil;
-1/3 din mostenire, daca lasa doi copii;
-1/4 din mostenire, daca lasa trei sau mai multi copii.
Implicit, rezulta ca rezerva va fi de: 1/2 din mostenire pentru un copil, 2/3 din mostenire pentru doi copii si 3/4 din
mostenire pentru trei sau mai multi copii.
Ceea ce nu inteleg este cat reprezinta cotitatea disponibila daca x a avut numai un copil dar copilul sau a avut doi copii la randul sau. Nepotii inseamna ca au rezerva succesorala de 1/2 sau de 2/3 din mostenire?
Multumesc pentru raspuns. Printre actele necesare dezbaterii succesiunii este si certificatul de nastere. Intrebarea mea este daca se poate aduce si un certificat de nastere legalizat, asta fiindca sora mea l-a pierdut pe cel original dar mai are unul legalizat. Multumesc.
si inca o intrebare. cunoaste cineva un notar care lucreaza mai ieftin la succesiuni?
nu stiu daca se pot posta date ale notarilor aici. in caz ca nu se poate ma iertati.