avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara in cazul somajului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara in cazul somajului

Fratelui meu i se opreste de catre angajator bani pentru pensia alimentara a fetitei sale. Acum insa, a primit decizia de restructurare a postului sau; in concluzie va deveni somer, iar in acest caz cum i se va calcula pensia alimentara? Va fi raportata la nivelul salariului minim sau la cat va primi ajutorul de somaj? Daca nu va gasi sa se angajeze dupa perioada somajului, neavand niciun venit va fi obligat sa mai plateasca? O ultima intrebare: la ce varsta copilul poate alege in instanta la care parinte sa ramana? Multumesc frumos?
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 10:07, 11 Februarie 2010
Poate face o cerere de chemare in judecata pentru reducere pensie intretinere, in raport cu veniturile pe ultimile 6 luni.
Minorul poate fi audiat de instanta de la varsta de 10 ani.
Este posibila introducerea unei cereri de reducere a pensiei alimentare.
Daca minorul a implinit varsta de 10 ani,poate fi audiat de instanta.
Ne puteti spune si care este cuantumul pensiei de intretinere?
Oricum, tatal trebuie sa contribuie la cresterea si educarea minorului. in caz de neplata cu rea vointa a pensie de intretinere timp de 2 luni poate sa duca la plangere penala privind savarsirea infractiunii de abandon de familie.

1. In primul rand sa se adreseze instantei cu o cerere in vederea reducerii cuantumului pensiei de intretinere la care sa ataseze si copie dupa decizia de restructurare. In cerere sa invedereze ca va urma sa primeasca ajutor de somaj in cuantum de x lei pe o perioada de ... luni. Cuantumul ajutorului de somaj reprezinta 75 % din salariul minim brut pe tara la care se adauga un procent din media veniturilor pe ultimele12 luni astfel .Procentul poate fi de 3%, 5%, 7% sau 10% in functie de stagiul de cotizare.
Indeminzatia de somaj se va acorda tot diferentiat, in functie de stagiul decotizare: 6 luni pentru cei cu un stagiu de cel ptuin un an, 9 luni pentru cei care au cotizat cel putin cinci ani si 12 luni pentru cei ce au un stagiu mai mare de 10 ani.
Practic, valoarea indeminzatiei de somaj va fi un pic mai mare decat valoarea neta a salariului minim pe economie pe care instanta il va avea in vedere daca tatal nu va realiza venituri deloc.
Instanta va stabili cuantumul pensiei de intretinere raportat la acest venit, respectiv pana la 25 % din aceasta suma pentru un copil.

2. Daca dupa terminarea perioadei de somaj acesta nu isi va gasi de lucru, nu va fi exonerat de la plata obligatiei de intretinere. Dar poate introduce o noua actiune de micsorare a obilgatiei de intretinere datorita faptului ca nu realizeaza venitrui deloc. Pensia va fi stabilita raportat la venitul minim pe economie.

3. Conform legii 272 / 2004, copilul poate fi ascultat de catre instanta la orice varsta in legatura cu problemele care il privesc direct. Conform Codului familiei ascultarea minorului care a implinit 10 ani este obligatorie. Restul ramane la aprecierea instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara loremakkai loremakkai Buna ziua, Am si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Sotul meu are un baiat din prima casnicie care, in urma divortului a ramas la mama, copilul avand ... (vezi toată discuția)
Tata doar in acte Mik_vasi Mik_vasi Poate ma mai puteti ajuta cu cateva raspunsuri,daca ma hotarasc sa solicit o hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului,pe tata o sa-l oblige sa ... (vezi toată discuția)
Cerere pensie alimentara ContSters152823 ContSters152823 buna ziua, pot cere in istanta pensie alimentara tatalui copilului meu daca nu realizeaza venitur?el nu a lucrat niciodata si nici nu cred ca va vrea sa ... (vezi toată discuția)