avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere moștenire - fara copii, frații cum fac ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere moștenire - fara copii, frații cum fac partajul ?

Buna ziua !
Avem o situație mai ciudată în familie, și as avea nevoie de un pic de ajutor.
Situația tine de o dezbatere de moștenire, între frații unui cuplu decedat, mai exact:
Acum câțiva ani, a murit soțul unei mătușe de-a mele. Anul acesta, a murit și mătușa cu pricina. Cei doi nu au avut copii, deci nu au moștenitori direcți. De pe partea lui, ar fi 4 frați că și moștenitori de gradul 2, iar de pe partea matusei, ar fi fratele ei, și fiicele unei surori, sora fiind decedată și ea.
Din punct de vedere legal, cum se împarte acesta moștenire ?
Inițial s-a discutat sa se împartă jumătate din valoarea apartamentului (că doar asta e moștenirea propriu-zisă) către cei 4 frați al decedatului, și jumătate care ar reveni matusei, în modul 25% fratelui matusei, și ceilalți 25% împărțit la cele 2 fiice.
Acum, cei 4 frați ai decedatului vor împărțirea la 7 direct.
Legal cum se împarte ?
Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2025
lionx1987, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 13:36, 4 Februarie 2025
mostenirea se dezbate in ordinea deceselor. La mostenirea sotului, o jumatate i-ar fi revenit matusii si jumatate se imparte la nr de frati.
Apoi la matusa, participa 2 parti fratele pe de-o parte si fiicele soroii imparyt egal partea surorii.
Acum, cei 4 frați ai decedatului vor împărțirea la 7 direct.

deci nicidecum asa
Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2025
gi-jane2, moderator
Daca apartamentul a fost bun comun al celor doi , atunci fiecare avea cate o jumatate de apartament . La mostenirea primului decedat , succesori vor fi - sotia supravietuitoare ( cu jumatate din jumatatea acestuia ) si cealalta jumatate din jumatate , fratii lui . Practic , matusa va avea 3 sferturi din apartament , ( jumatatea ei plus 1 sfert mostenit ) , iar fratii sotului - 1 sfert , pe care si-l vor imparti egal . La mostenirea matusii , fratele va avea jumatate din cele 3 sferturi , cealalta jumatate o vor lua fetele surorii decedata . Mergeti cu totii la un notar , acesta le va explica tuturor ce drepturi are fiecare . Vor fi doua succesiuni , chiar daca se vor dezbate simultan , dar asta va fi impartirea .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire polo polo deci suntem 3 frati...tatal meu a decedat...avem o casa si locuim impreuna cu mama noastra.actele sunt p numele bunicului meu{tatal tatalui meu}.tatal meu mai ... (vezi toată discuția)
Mostenire alanda alanda Va rog sa ma ajutati cu o intrebare. Bunicii mei au detinut un teren. Acestia au decedat si au ramas ca mostenitori mama si matusa mea. Ulterior a murit si ... (vezi toată discuția)
Grad de rudenie ,in vederea succesiuni. mariancristielena mariancristielena Buna ziua,o intrebare la dvs daca puteti sa ma ajutati.Tatal meu a decedat,Tata a avut 6 frati ( 3 frati si 3 surori )nici unul nu mai traiesc.Una dintre sora ... (vezi toată discuția)