As dori sa aflu care sunt posibilele pedepse in cazul in care unul sau mai multi inculpati sunt gasiti vinovati de ucidere din culpa a 13 persoane si de vatamare din culpa a altor 13. Cat de mult poate fi amanat un asemenea proces? Nu exista un termen limita dupa care sa nu mai poata exista aceste amnari? Multumesc pentru raspuns. Si inca ceva...... Pedeapsa tine cont de numarul de victime, sau se da o pedeapsa unanima indiferent de numarul de victime? Mentionez ca rude ale tuturor celor 13 victime decedate se constituie ca parte civila in proces, alaturi de 8 dintre cele 13 victime vatamate.
vedeti dispozitiile codului penal referitoare la uciderea din culpa.. trebuie mers si pe ideea de pluralitate de infractori si de victime,ceea ce constituie circumstante agravante.. individualizarea pedepsei pentru fiecare o face instanta tinand cont si de pers inculpatului, de gradul de vinovatie al acestora, de probele in circumstantiere administrate in cauza.. un raspuns pertinent nu va poate da decat avocatul care se ocupa de dosar... cat poate dura pana la pronuntarea unei hotararid e condamnare, numai Dumnezeu va poate spune :)... va doresc numai bine
Cred ca poate fi vorba de un concurs ideal art 33 lit b intre infractiunea de ucidere din culpa, art 178 alin 5 Cod penal si vatamare corporala din culpa 184 Cod penal, mai ales daca este vorba de un accident de circulatie. Daca procesul dureaza prea mult se incalca termenul rezonabil din art. 6 alin 1 la Conventiei Europene a Drepturilor Omului si dupa finalizarea procesului printr-o hotarare definitiva va puteti adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Chiar daca au fost ucise din culpa mai multe persoane, nu suntem in prezenta unui concurs de infractiuni , ci e intrunit continutul constitutiv al variantei agravate a faptei.
In cazul vatamarii corporale din culpa , e , intr-adevar, un concurs de infractiuni.Insa , avand in vedere ca urmarea socialmente periculoasa a avand loc in urma unei singure actiuni ce a produs mai multe rezultate, concursul e unul ideal.
Pedepasa, in mod cert, va fi privativa de libertate.
Iata ce ne spune
Art. 178. - Uciderea din culpa
Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitati, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Când uciderea din culpa a unei persoane este savârsita de un conducator de vehicul cu tractiune mecanica, având în sânge o îmbibatie alcoolica ce depaseste limita legala sau care se afla în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta savârsita din culpa, de orice alta persoana în exercitiul profesiei sau meseriei si care se afla în stare de ebrietate.
Daca prin fapta savârsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevazute în alineatele precedente se poate adauga un spor pâna la 3 ani.
Despre cuantumul pedepselor v-au relatat anterior colegii mei. In legatura ca constituirea de parti civile puteti retine faptul ca, in conditiile in care infractiunea a fost savarsita in urma unui accident de circulatie, puteti introduce in cauza societatea de asigurare, in calitate de asigurator de raspundere civila.
Cat despre amanare, nu exista o "reteta" a amanarii judecatii; acest fapt se intampla din anumite considerente (de procedura), dar la un moment dat fapta va fi judecata. Important este sa evidentiati aspectele ce va favorizeaza nu neaparat sa amanati cuza! Cred ca un avocat specializat in drept penal va poate fi de mare ajutor in aceste circumstante!