avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG non-profit pentru strangerea de fonduri
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG non-profit pentru strangerea de fonduri

Intrebarea este daca o persoana bolnava care vrea sa infiinteze o asociatie ONG non-profit pentru strangerea de fonduri din donatii, cote, sponsorizari pentru tratament medical propriu poate fi unul din cei trei membri fondatori ai asociatiei non-profit
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 21:26, 13 Februarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate fără nici o problema,..
Va multumesc pentru raspuns.
Va rog , daca imi mai puteti raspunde :
Pentru infiintarea ONG, care este acum valoarea minima ? ( este obligatoriu un salar brut minim pe economie, 4050 lei ?) si cum se ”varsa” acesta , cum se dovedeste existenta acestuia, daca nu avem inca cont , unde se ”varsa ” ? Daca avem bunuri mobile, de exemplu calculator, mobilier, folosite si donate de catre membri asociati, cum se stabileste valoarea acestora si cum se inregistreaza donarea in vederea indeplinirii conditiilor de infiintare ?
Intr-adevar nu exista nici o interdictie legala expresa, insa exista anumite riscuri din partea ANAF cand e vorba de sponsorizari sau alte surse de finantare de origine publica (direct sau indirect) pentru ca au fost cazuri in care ANAF a sustinut ca nu puteau fi legal acordate unui ONG daca beneficiarul final efectiv era exclusiv sau in principal tocmai unul dintre fondatorii si membrii organului de administrare al ONG-ului. La fel si cand fac o asociatie partintii unui copil pentru care e nevoie de fonduri pentru ceva tratament medical. In rare cazuri s-a pus in disuctie insasi legalitatea existentei asociatiei, fie la infiintare, fie ulterior, pe motiv ca scopul ei real efectiv este sa atraga fonduri pentru unul dintre asociati si ca asta ar contraveni definitiei legale a asociatiei, care permite sa fie in interes mutual dar numai "nepatrimonial". O solutie practica pentru a reduce mult asemenea riscuri este sa se infiinteaze o asociatie in care sunt mai multi asociati si mai multe persoane potential beneficiare efective, "diluand" astfel o eventuala legatura care poate aparea unora ca prea dinrecta intre conducerea organizatiei si beneficiarii ei si poate in ochii unor functionari sa ridice semne de intrebare ref. respectarea definitiei asociatiei ( din cauza neclaritatilor ei, care nu au fost rezolvate in acesti aproape 25 de ani de cand exista OG 26/2000) av. Radu Mititean

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Poate fără nici o problema,..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie non profit simonadana simonadana Am rugamintea sa-mi spuneti daca pot sa-mi deschisd o asociatie non profit pentru a ma descurca mai usor cu cheltuielile necesare diverselor terapii pe care ... (vezi toată discuția)
Am infiintat o asociatie pentru sustinera performantei sportive elenastefanescu elenastefanescu Am infiintat o asociatie pentru sustinera performantei sportive a copiilor talentati, in speta determinata de performanta copiilor mei, care practica tenis si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli asociatie (ong) Alexa02 Alexa02 Buna ziua, Doresc sa infiintez o asociatie non-profit , dispun de fondurile necesare infiintarii insa nu si de cheltuielile de promovare a primei campanii ... (vezi toată discuția)