avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestare proces verbal fara recuperarea permisului ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestare proces verbal fara recuperarea permisului de conducere

Am facut contestatie impotriva procesului verbal prin care am fost amendat si mi s-a suspendat permisul 30 zile. Astazi este a 15-a zi, ultima zi de valabilitate a dovezii de circulatie. Momentan nu as avea nevoie de permis, daca am facut contestatie mai e valabila suspendarea permisului?
Mai exact, daca trec cele 30 zile fara ridicarea permisului de la politie, iar procesul se termina peste 3 luni cu respingerea contestatiei, perioada de suspendare va incepe abia dupa sentinta definitiva?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:10, 18 Februarie 2025
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti cere permisul inapoi pe perioada procesului, da. Din ziua ramanerii definitive aa hotararii curg cele 30 de zile, fie ca returnati permisul, fie ca nu (in caz ca il solicitati inapoi).
Buna ziua , din momentul contestatiei a procesului verbal nu mai este la latitudinea a ceea ce vrei doar tu . Va duceti la judecatorie si scoateti un certificat de grefa cu care mergeti la politia rutiere si va luati permisul inapoi pe toata perioada procesului cu toate etapele parcurse pana la hotararea definitiva sau nedepunerea apelului ambelor parti .Puteti castiga contestatia , se poate mari perioada de suspendare , platiti acum amenda daca exista la jumatate acum sau intreaga la final plus predati permisul si efectuati totalul de zile suspendare . Mai era si posibilitatea de a da examen cu reducerea perioadei la 21 de zile . Din experienta si practica se va repinge intrucat procesul verbal a fost intocmit temeinic si asumat prin luare la cunostinta fara obiectiuni. Perioada de suspendare o sa fie anul urmator in vara sau iarna , dureaza intre 12 si 20 de luni cu vacante si greva contestarea procesului verbal in instanta .
Luati un certificat de grefa de la judecatorie. Cu acesta mergeti la politie si va ridicati carnetul. Puteti conduce pana cand ramane hotararea definitiva. daca va este admisa contestatia, ramaneti in posesia carnetului. In situatia in care contestatia este respinsa, cand ramane hotararea definitiva, trebuie sa predati carnetul la politie si il aveti suspendat 30 de zile.
1. Daca ati facut contestatie, nu se poate executa acea suspendare decit dupa ce exista o sentinta definitiva, luni de zile.
2. Daca doriti, totusi, sa beneficiati de permis, pina la a avea o sentinta definitiva, puteti sa va recuperati permisul conform art. 118 din OUG 195/2002. Nu va trebuie neaparat un certificat de grefa, e suficient si un print de pe pagina judecatoriei, pe portalul justitiei, care sa ateste faptul ca exista dosarul, prin care dvs. dati in judecata IPJ respectiv.
[ link extern ]
3. Daca aveti o sentinta definitiva defavorabila, in prima instanta si nu declarati apel, atunci acelasi art. 118 va arata cum sa predati permisul, insotit de o copie care sa ateste ca exista acea sentinta definitiva. Atentie la termenul de 30 de zile, altfel veti avea un supliment de suspendare.

eugen_2 a scris:

daca am facut contestatie mai e valabila suspendarea permisului?
Mai exact, daca trec cele 30 zile fara ridicarea permisului de la politie, iar procesul se termina peste 3 luni cu respingerea contestatiei, perioada de suspendare va incepe abia dupa sentinta definitiva?

Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2025
latka, utilizator
Cum au mai scris și alții: scoateți un Certificat de grefă de la judecătorie, sau scoateți la imprimantă de pe portal, numai să aveți ori unul, ori altul cu care vă duceți la poliție pentru a cere permisul. Aș mai adăuga, că după finalizarea procesului, puteți achita la fel jumătate din amendă în termen. Am avut caz că aveam amenda achitată, am câștigat procesul, iar cei de la taxe și impozite locale se scărpinau cum să restituie banii.

Alte discuții în legătură

Se poate circula cu certificatul de grefa ? pinnutz_789 pinnutz_789 Buna ziua ! Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile pentru viteza. Am avut dovada de circulatie 15 zile, iar in timpul acesteia am facut ... (vezi toată discuția)
Problema permis suspendat - plangere respinsa marianandrei marianandrei Buna ziua. Vara trecuta am fost implicat intr-un accident de circulatie intr-o intersectie, incident pentru care mi-a fost suspendat permisul pentru 60 de zile ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat in 2011 si retinut pentru o plangere contraventionala respinsa in 2008 diandrei diandrei Am reusit si eu sa am permisul suspendat. Cum: Acum in 2011, intr-o intersectie unde era permis sa faci stanga, semafoare functionale, indicatoare si tot ... (vezi toată discuția)