Buna ziua !
1.)Daca o persoana are grad de invaliditate 3 din 04,04,02019 si a lucrat continuu pana la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor (01,09,2024) si lucreaza inca in continuare , la momentul iesirii la pensie pentru limita de varsta , care va fi in viitor, aceasta perioada de contributivitate (din 04,04,2019 pana la 01.09.2024) este adaugata la totalul perioadei de contributivitate ? Consider ca asa este corect, sa fie adaugata.
2) legea 360 /2024 actioaneaza retroactiv? pentru perioada 2019-2024?
3) In continuare, la perioada lucrata de la 01,09,2024 pana la momentul iesirii la pensie pentru limita de varsta sau anticipata (daca este cazul) se va adauga aceasta perioada la totalul perioadei de contributivitate? ASA INTELEG CA STABILESTE LEGEA NOUA A PENSIILOR. Persoana respectiva lucreaza cu jumatate de norma si contribuie la pensie in acest timp in care este si pensionar cu invaliditate 3.
4) Daca se vor adauga doar punctele de pensie, obtinute suplimentar de la capatarea invaliditatii pana la PLV, cum sa nu se adauge perioada de contributivitate (in cazul in care aceasta noua lege asa stabileste)...fiind vorba de invaliditate 3 si de lucru cu jumatate de norma.
Acele puncte de pensie (reflectate in contributie suplimentara efectiva) nu au fost obtinute fara sa existe si PERIOADA DE PRESTATIE SI DECI DE TIMP DE CONTRIBUTIVITATE care logic si firesc este sa fie adaugata la perioada de contributivitate. In totalitate m-am referit aici la INVALIDITATE grad 3.
Nu , pentru acea perioada primeste doar puncte pe contributivitate , nu si de stabilitate . Se bonuseaza ( prin punctele de stabilitate ) perioada in care ai contribuit la pensie FARA sa incasezi de la Fondul national de pensii . Ori , in perioada respectiva , s-a incasat pensie din acel fond , poate chiar mai mult decat s-a cotizat luna de luna .
Buna ziua!
Să înțeleg din răspunsul primit că vechimea în munca ( anii de contributivitate = vechime , avuti atunci la căpătarea invalidității adica la 04.04 2019) trecuta pe decizia de pensionare va rămâne nemodificata și deci aceeași și la PLV?
Nu cred! Va spun de ce: după vechea lege, până la 01.09.2024 perioada in care persoana a lucrat era sigur adăugată la anii de contributivitate. Atunci nu era valabil argumentul că persoana era plătită din fondul de pensii? ...ba da!
Capacitatea de muncă întreaga, a pensionarului cu grad 3 aceasta este, de 4 ore. De aceea anii lucrați până la 01.09 2024 și până când practic a funcționat vechea lege, cel puțin , ar trebui adăugați la anii de contribuție ai persoanei ....altfel aceasta persoana invalida nu va putea să iasă la pensie anticipat niciodată deoarece condiția de contributivitate de 35 de ani ( vechime) nu o să o atingă niciodata.
Și la limita de vârstă -65 de ani adică, ceea ce este f mult pentru o persoana invalida - nu va avea anii de vechime ceruți de lege, adică 35 , deoarece vechimea în munca a stagnat ( înghețat) la căpătarea gradului de invaliditate ....este o mare, mare greșeală, deoarece aceasta persoana a lucrat și a contribuit . Nu din afara timpului ci a contribuit în ani și luni....și încă contribuie.
Mulțumesc anticipat!
Dvs. credeti cum considerati , ati intrebat - eu v-am raspuns . Puteti sa luati in seama ce am scris , dupa cum puteti sa nu o faceti … Pe Legea 263/2010 NU exista notiunea de stagiu contributiv , ci cea de stagiu de cotizare , care putea sa cuprinda SI perioade asimilate stagiului de cotizare ( armata , facultate la zi , perioada de pensie de invaliditate , etc. ) . Pentru pensionarii de invaliditate , la calculul pensiei se utiliza valoarea incasata de pensionar , pentru cei cu gradul 3 care lucrau cu jumatate de norma - valoarea pensiei plus salariul obtinut . Iar in ce priveste punctele de stabilitate - acestea nu existau , au aparut doar in noua Lege . Legea 360/2023 nu este o continuare a legii anterioare , ci schimba substantial filozofia sistemului de pensii . Vechimea in munca nu a stagnat , stagiul de cotizare la fel - pentru cele 4 ore lucrate - si i se vor calcula puncte pe contributivitate in functie de cat a contribuit . Nu si pentru suma incasata ca pensie , ca pentru aceasta nu a contribuit . Doar ca , atata timp cat a incasat prestatii din Fondul national de pensii , acesti ani lucrati nu vor fi luati in seama la calculul numarului de puncte de stabilitate , nu vor fi bonusati . PS . Stagiul minim contributiv NU este de 35 ani , ci de 15 .
Anii de lucru în condiții de invaliditate spuneți dumneavoastră că vor fi adăugați la vechimea din momentul trecerii la invaliditate? Din 04.04 2019 până acum , lucrand continuu , să înțeleg că totuși anii de vechime sunt acum acei 29 și 7 luni pe care ii avea deja în decizia de invaliditate plus aceștia 5 ani și 10 luni de când lucrează în condiții de invaliditate, adică din 04.04.2019 până astăzi? Total ar fi 35 de ani și 5 luni....se aduna astfel? Este corect?
Daca da, la împlinirea vârstei de 60 de ani aceasta persoana poate să iasă anticipat la pensie?
Da , are - daca ati calculat bine - 35 ani si 5 luni stagiu de cotizare . Pentru pensia anticipata , are nevoie de varsta de 60 ani si minim 35 ani stagiu CONTRIBUTIV ( fara armata , facultate , etc . ) . Daca , cu tot cu perioadele asimilate , nu atinge 40 ani , pensia va fi cu penalizare . Eu asa interpretez prevederile legii ( dar eu nu sunt jurist ) .
Grupa munca
ciubotarudan
Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)