Care este termenul pentru eliberarea adeverinței cu veniturile încasate înainte de 2010 pentru recalcularea pensiei în baza Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii? Ce se poate face dacă unitatea bugetară refuză sau efectiv nu eliberează adeverința?
HG 905/2017
art. 7
.....
(6) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registru și din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
....
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă. In speta, sesizati ITM-ul/Inspectia Muncii.
Mulțumesc pentru răspuns. În primele 30 de zile au răspuns ca cererea este în lucru si apoi pauza. Am discutat cu un avocat si am înțeles ca este vid legislativ, nimic nu-i poate obliga să-ți emită adeverința daca ești pensionar. Nu s-a prevazut nimic în Lege.
Spuneti acelui avocat sa citeasca mai bine textul de lege ..nu este vid legislativ ..legea este clara : La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, ....
Am trimis solicitare la ITM-ul/Inspectia Muncii București. Imaginați-va ca nu-mi răspund daca au primit solicitarea în atenția directorului Constantin Bujor. Pare haos.
Autoritățile și instituțiile publice sesizate au obligația să comunice petiționarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiției, răspunsul, indiferent dacă soluția este favorabilă sau nefavorabilă, cu posibilitatea prelungirii termenului cu inca 15 zile.
ITM Bucuresti si Inspectia Muncii sunt doua institutii diferite , chiar daca cea de-a doua este for ierarhic superior ITM-ului.