Este obligatoriu acordarea vechimei in munca in cazul in care un angajat are deja lucrati 3 ani sau mai mult in cadrul aceleasi firme?
Daca da, va rog baza legala
Va multumesc, acum m-am luminat si in aceasta problema...
Dar de cele mai multe ori, asa cum spuneti, angajatii nu solicita acest spor dupa implinirea celor trei ani de vechime ( desi nu ei trebuie sa solicite); si aici ma refer la contractele de munca cu sal min pe economie, in care nu este inclus si acest spor. In aceasta situatie cum va fi afectat angajatorul, si cand se va sesiza? Mentionez ca cel putin la firma la care lucrez, au fost controale de la ITM si nu au observat aceasta neregula...
Si inca o intrebare...la persoanele care au cel putin 35 ani vechime la acelasi loc de munca (asistenti medicali-bugetari), cat se acorda spor, tot 5 %?
Va multumesc pentru raspunsuri.
CCMN Art 41 (1) d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;
Transele si cuantumurile sunt negociabile intre aceste limite, la incheierea CCM pe unitate sau CIM.
Unde se poate dovedi ca sporul nu este inclus in salariu si nu a fost acordat, salariatul poate sesiza ITM sai instanta de judecata. Termenul de decadere din drepturi este de 3 ani.
Daca nici angajatul nu sesizeaza ITM (de teama conflictelor ulterioare cu angajatorul...), si nimeni altcineva nu face nimic in aceasta privinta, angajatorul risca vre-o amenda din cauza neacordarii acestui drept salariatului? Daca da, poate scapa de aceasta amenda, daca nu se observa la controalele periodice ale ITM?
Sunt cazuri in care salariatii au plecat din firma fara sa primeasca acest spor obligatoriu si la casa de pensii nu s-a remarcat aceasta neregula...
Azi am fost la ITM si expres am intrebat daca este obligatoriu acordarea sporului de vechime, raspunsul era: daca nu este specificat la semnare in contractul individual de munca / la la poz.sporuri (CIM) acest lucru, nu este obligatoriu.
Spor vechime
BARBU ANA
Este obligatoriu sa se dea spor de vechime?
Am inteles in ultima vrema ca sunt foarte multe controale de la ITM pe tema acordarii sporului de ... (vezi toată discuția)
Spor vechime
lif
Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru
includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)