avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara! Fratelui meu i s.a reținut certificatul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara! Fratelui meu i s.a reținut certificatul de înmatriculare ...

Buna seara! Fratelui meu i s.a reținut certificatul de înmatriculare după imaginile unor camere de luat vederi din comuna, pentru motivul: defecțiuni grave la sistemul de iluminare al mașinii, practic se arsese un bec pe fata pe care l.a înlocuit a doua zi. Mașina fiind pe numele meu eu fiind plecata din tara.
E legal sau e abuz?!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:39, 26 Februarie 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu știu ce să zic, mi se pare cam prea mare zelul poliției. Spun asta pentru că am fost eu însumi într-o astfel de situație în urmă cu vreo 7 ani. Am fost oprit dimineața de poliție și mi s-a comunicat că nu-mi funcționează lumina de întâlnire pe dreapta. Culmea ironiei este că, cu doar 3 minute în urmă, la plecarea din parcarea de domiciliu, verificasem sistemul de iluminare și funcționa integral. Practic, becul se arsese în acel interval de timp, în care parcursesem cca. 500 m pe drum. I-am spus polițistului că am set de becuri în portbagaj și că pot schimba pe loc becul, dar acesta m-a întrebat dacă plec la drum lung. I-am spus că merg doar la serviciu, la 3 km distanță, iar atunci el mi-a spus că nu e nevoie să schimb pe loc becul, dar în momentul în care parchez mașina la serviciu, primul lucru pe care să-l fac înainte de a mă prezenta la locul de muncă să fie schimbarea becului ars. Exact asta am și făcut după ce am parcat mașina și totul s-a terminat cu bine.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Modificarea facuta in codul rutier anul trecut, ce permite sanctionarea dupa vizionarea imaginilor de pe camere video nu a fost facuta pentru depistarea becurilor arse, ci pentru evenimente enumerate explicit in codul rutier, la Articolul 109^2, aliniatul 3. Asta e sensul si sistemul de supraveghere nu e o "jucarie" de vinat conducatori auto.

Sistemul de semnalizare la frinare presupune existenta implicita a 3 becuri, doua laterale si unul sus. Tocmai pentru ca se recunoaste importanta atentionarii din timp a celor din spate, chiar si in cazul unui bec ars. 2 din 3 ofera suficienta informatie, mai ales noaptea cind se aprind cele 2 becuri ramase. 2 arse e un eveniment grav.

mrays99 a scris:

Va dau dreptate, politistul pare sa fie foarte zelos in situatia dvs....huhhh, ce bine ar fi sa fie asa cu toti cei care conduc agresiv, depasesc viteza, etc, traficul ar mult mai linistit si as pune pariu ca s-ar produce mai putine accidente.....insa incercati sa vedeti partea buna a lucrurilor....nu ati fost cel care a cauzat un accident de circulatie din cauza unui bec ars (ex. motivul pentru care este obligatoriu sa iti functioneze cel putin becul fata stanga este de a nu fi confundat cu o motocicleta de conducatorul din sens invers, si sa anticipeze gresit latimea autovehiculului care are aceasta problema, pentru ca exista riscul de a intra in el, mai ales in timpul unei manevre de depasire).

Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2025
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competențe polițist: în ce bază poate încadra deficiențele unei mașini în normele rar? Mircea Muntean Mircea Muntean Ce părere aveți cine are competenta sa stabilească ce tip de defecțiune are automobilul având în vedere ca în normele rar sunt 3 tipuri de deficiente ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă "deficienţe majore la sistenul de iluminare" Bastiahos Bastiahos Din 25.05.2018, art. 101, alin. 1 pct. 11 spune că se sancționează, cu clasa a treia de sancțiuni, deficiențele majore ale sistemului de iluminare. Nu am ... (vezi toată discuția)
Deficiente majore la sistemul de iluminare Mircea Muntean Mircea Muntean Vă rog să mă ajutați cu privire la art.101 al.11 dîn OUG 195/2002 , adică ce se înțelege prin deficiente majore la sistemul de iluminare si cine are ... (vezi toată discuția)